De nye byggeforskriftene setter strenge krav til energibruk i nye boliger. Dette øker behovet for fornybar energi. ABK AS i Brobekkveien i Oslo tar temaet på alvor og inviterer mandag 8. desember til seminar, som er tilpasset ulike bransjer og målgrupper.
- Vi kommer til å se nærmere på varmepumper, fremtidens energikilder, hvilke løsninger vi skal gå for når olje forsvinner, de høye strømprisene, klassifisering av boliger og næringsbygg samt de nye forskiftene i TEK 07, sier Richard Granskogli, salgssjef kWsmart ABK AS.
Trenden i Europa viser at enøk i boligoppvarming kommer for fullt. I Sverige installeres det vannbåren varme i ni av ti nye boliger. I vårt naboland har varmepumper i lang tid vært den naturlige oppvarmingskilden å bruke. I Norge kommer vi etter og i dag installeres vannbåren varme i halvparten av boligene. Det er spesielt luft-vann og væske-vann-varmepumper det er størst etterspørsel etter.
Seminaret er åpent for rørleggere, utbyggere og forbrukere. Imidlertid er de forskjellige gruppene invitert til ulike tidspunkter.
Med tanke på at både det private markedet og det offentlige skal erstatte sine oljekjeler etter hvert, så er det ganske åpenbart at varmepumper vil være det mest miljøvennlige og kostnadseffektive alternativet.
- Med økende strømpriser blir investeringen i en varmepumpe mer lønnsom enn noensinne. De som allerede har investert i varmepumpe vil oppleve høyere besparelser enn først antatt samt at nedbetalingstiden blir kortere, opplyser markedssjef, Gunnar Solem i Toshiba Varmepumper.
- Hva kan en gjennomsnittlig husholdning spare?
- Beregninger viser at besparelsen ved varmepumpe ligger på mellom 5-15 000 kroner i året. Energiforbruk og type varmepumpe er faktorer som styrer sparepotensialet, sier Solem.
Ane T. Brunvoll, fagansvarlig for fornybar energi og energieffektivisering i Miljøstiftelsen Bellona, er klinkende klar på hva som skal til:
- Vi må spare energi, legge om til mer fornybar energi og rense CO2 utslipp fra store utslippskilder. Varmepumper er et eksempel på godt tiltak for å kutte i energibruken og dermed redusere CO2-utslippene.