BKK Varme har fått konsesjon av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til å bygge fjernvarmeanlegg i Åsane. Nå kan bygg i sentrale deler av Åsane få muligheten til å legge om til miljøvennlig oppvarming.
Med den nye konsesjonen kan BKK Varme bygge ut fjernvarme i områdene Ulset, Åsane Senter, Nyborg og Liamyrane. Varmesentralen er planlagt etablert i tilknytning til BIRs gjenbruksstasjon i Salhusveien.
- Anlegget i Åsane vil bruke bioenergi basert på rent og behandlet returvirke. BIR Bedrift vil etablere et produksjonsanlegg for flis fra returvirke. Dette er en ressurs som kan utnyttes til varmeproduksjon lokalt til beste for miljøet, sier Steinar Nævdal, styreleder i BIR Bedrift.
I Hordaland er det et potensial for innsamlet returvirke på ca. 50 000 tonn pr. år, med et energiinnhold på 150 GWh, tilsvarende varmebehovet til 15 000 boliger. Ettersom det kommer deponiforbud fra 2009 for organisk avfall, vil store deler av innlevert returvirke måtte eksporteres til Sverige, Finland eller Tyskland. Ved bruk av returvirke vil hele verdikjeden kunne utnyttes lokalt.
Fjernvarmeanlegget vil i første omgang forsyne eksisterende bebyggelse, hovedsakelig næringsbygg og borettslag med felles varmesentral. Det er forventet stor vekst og nyetablering i sentrale deler av Åsane. I 2020 forventes årlig varmeleveranse å stige opp mot 40 GWh.
Fjernvarmeutbyggingen i Åsane har en investeringsramme på om lag 180 millioner kroner. - Vi har søkt Enova om etableringsstøtte, og bidrag fra Enova vil være den utløsende faktor som gjør det mulig å etablere anlegget. Vi jobber for et investeringsvedtak i løpet av 2009, sier Haaland.
Kommentar eller mer informasjon, skriv til journalist Per Henriksen