Torsdag i forrige uke ble en ny energisentral offisielt åpnet i Bodø. Enova har investert 88,5 millioner i returflisanlegget som skal sørge for at flere bygg og innbyggere i Bodø i kan nyte godt av fjernvarme.
– Med dette anlegget på plass kan store deler av Bodø forsynes med fornybar fjernvarme. 90 prosent av norske byer er nå forsynt med fjernvarme, og dette er langsiktige investeringer for lavutslippssamfunnet. Utbygging av fjernvarme bidrar til å øke forsyningssikkerheten, og frigjør elektrisitet som kan brukes til å redusere CO2-utslipp i andre sektorer. Dette er en langsiktig investering for lavutslippssamfunnet, sa markedsdirektør Audhild Kvam under åpningen.
Det er Bodø Energi Varme som har bygget anlegget på Rønvikjordet i Bodø. Her skal flis fra rivingsvirke fra bygge- og anleggsbransjen og hage- og treavfall fra husholdningene i Bodø-regionen og Ofoten brukes til å varme opp Bodø. 86 prosent av energien kommer fra returflis, mens spisslasten dekkes av elektrisitet og olje.
– Bruken av returflis er klimanøytral, og bidrar til å gjøre dette anlegget til et godt miljøtiltak. I tillegg får man tatt i bruk og energigjenvunnet ressurser som ellers ville gått til spille, sier Kvam i Enova.
Anlegget er beregnet å kunne levere 62 GWh fornybar varme hvert eneste år.
9 av 10 byer i Norge har fjernvarmeanlegg
Fjernvarmeanlegg finnes nå i 90 prosent av byene i Norge, og har til sammen en totalkapasitet på 6,3 TWh. Det tilsvarer varmtvann nok til å varme opp alle boliger i Oslo og Bergen til sammen. Nå har også Bodø fått fjernvarmeanlegg som kan levere 62 GWh fornybar varme hvert eneste år.
Denne artikkelen er over 8 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover