Bergens nye stolthet - Mathallen - er bygget på en tomt rett i vannkanten. Beliggenheten bød på store utfordringer i byggeperioden. En ROS-analyse ble gjennomført før byggestart, og den resulterte i en rekke tiltak. Blant annet ble det laget en vanntett fundamentkasse under hele bygget.

ROS-analyse står for risiko- og sårbarhetsanalyse. Ved å kartlegge sannsynlighet og konsekvenser av uønskede hendelser, som for eksempel strømbrudd, personellmangel, kan man prioritere risikoområder og planlegge tiltak for å forhindre dem eller redusere konsekvensen av dem dersom de skulle oppstå.

ROS-analysen er i hovedsak en kvalitativ risikovurdering, bygget på faglig skjønn og erfaring. Det har vist seg å være et effektivt verktøy for å definere forbedringsområder.

Mathallen hadde byggestart i oktober 2010. Etter den opprinnelige planen skulle mathallens første etasje åpne 7. september 2011. Resten skulle vært ferdig 2. november. Begge datoene sprakk. Så ble det bestemt at åpningen skulle skje i januar 2012. Det holdt heller ikke. Nå er det endelig fastslått at Mathallen skal åpnes 28. april 2012.

I en statusrapport til byrådet fra byråd Lisbeth Iversen, skriver hun at arbeidet med ny fundamenteringsmetode har ført til forsinkelser på 15 uker.

- Vi støtte på middelalder-grunnforhold som gjorde at fundamenteringen ble dyrere, sier byråden i Bergen.

De ekstra kostnadene med grunnarbeidet vil føre til at Mathallen blir mellom 15 og 20 millioner kroner dyrere enn budsjettert.

- Vi vil prøve å unngå å spørre bystyret om mer penger og i stedet dekke disse pengene inn over byutviklingsbudsjettet eller gjennom lån, sier Lisbeth Iversen.

Mathallen er  bygget i to og tre etasjer, der det blir torghandel i første etasje. Byens turistinformasjon og Norsk Sjømatsenter har lokaler i andre etasje, der publikum kan nyte utsikten mot det historiske Bergen gjennom glassveggen og i det offentlige panoramahjørnet.

På forhåndskonferansen, som ble holdt i forbindelse med rammesøknaden, ble det stilt krav om ROS-analyse. Hensikten med analysen var blant annet å skaffe et beslutningsgrunnlag for å vurdere eventuelle behov for risikoreduserende tiltak. Et viktig mål var å redusere faren for inntrengning av sjøvann og de konsekvenser det kan gi.

- ROS-analysen ga oss flere tips om hva vi måtte være oppmerksomme på, forteller prosjektansvarlig ved Byrådsavdeling for byutvikling, klima og miljø, Siv Stavseng. Analysen ga oss et sterkere fokus på tiltakene og kom så tidlig at den lå til grunn for hele arbeidsprosessen.

- Vi måtte bygge en vanntett fundamentkasse, som har utvendig beskyttelse mot sjøvann. I tillegg er det innvendige pumpekummer for drenering dersom det kommer inn vann i fundamentkassen.

Alle byggets rør og kabelbaner er lagt i vanntett kulvert som er sikret med pumpekum, og utvendige rør er i kvaliteter som er tilpasset situasjonen. Det er brukt vanntette gjennomføringer i konstruksjonen, og stikkontakter og andre elektroinstallasjoner er plassert på øvre halvdel av veggene. I bunnen av heisesjaktene var det viktig å begrense installasjoner av elektro- og automasjonsutstyr og mekanisk utstyr til et minimum.

- Dette stilte strenge krav til entreprenøren gjennom hele byggeprosessen. Kravene til kvaliteten på arbeidene var spesielt strenge. Feil i konstruksjon kan få store konsekvenser, sier Stavseng.

Tiltakene er gjennomført fordi vann trenger inn i byggegrunnen i takt med tidevannet. Det forholdet ga store problemer under byggeprosessen. Byggeprosessen ble styrt av nettstedet vannstand.no. Ved høyvann ble byggegropen fylt med vann. Konsekvensen var at grunnarbeidene måtte gjøres ved lavvann når byggegropen var tørr.

- Det var tidevannstabellen som styrte arbeidstiden fram til grunnarbeidene var avsluttet. Det fordyret selvsagt byggeprosessen siden deler av grunnarbeidene måtte gjøres på kvelds- og nattestid, avrunder Stavseng.

Et komplett avfallshåndteringssystem etableres også for Mathallen og Torget. Avfallshåndteringen, både tanker og rør, legges under bakken. Restavfallet i Mathallen etableres foreløpig med en lokal boss-sugsløsning, og det er tilrettelagt for senere tilkobling til sentralt bossnett.

Oppvarmingen er i hovedsak basert på kondensatorvarme fra prosesskjølingen i Mathallen.

I tillegg sikres bygget oppvarming fra fjernvarme. Ved overskudd benyttes varmen i gatelegemet.

Kilder: BA.no, Bergen kommune, Miljøverndepartementet