- Det skjedde svært mye på kort tid i løpet av fjoråret. Vi fikk ny leder i Norge og vi fikk tilført ressurser fra våre svenske eiere. Det ble starten på en stor snuoperasjon.

LK Systems har røtter tilbake til 1910, og er i dag en av Nordens mest toneangivende VVS-leverandører. Siden 1910 har selskapet vært aktivt i det Skandinaviske markedet.

Alle jobber sammen

Som en viktig del av endringsprosessen, har det vært å gi det interne arbeidsmiljøet et løft. Både i forhold til lokalene og de daglige rutinene.

- LK Systems har vært tradisjonsbundet i sin tankegang fra lokalene på Eikenga i Oslo, hvor det har vært stabil drift og god vekst for LK. Det har vært jobbet hardt og målbevisst i mange år, forteller Amble.

Men med ny leder inn, og grønt lys fra Sverige for å fornye seg, var det naturlig også å sette egen organisering under lupen.

- Vi begynte å snu alle steiner for å finne ut hva kunne gjøre for å komme oss skikkelig på banen igjen. Ett av grepene, var å kople sammen salgsavdelingen og teknisk avdeling, som inntil da hadde levd tilnærmet to separate tilværelser – slik det ofte er i bedrifter i denne bransjen, sier Amble.

Å bygge ett felles team på tvers av avdelingene, viste seg snart å være et svært vellykket trekk.

- Ja, det gjorde at stemningen i bedriften endret seg fullstendig. I tillegg bidro det til en langt bedre service overfor kundene, blant annet ved at den gjennomsnittlige svartiden ble betydelig senket. 
 

Måtte rigge seg annerledes

Med ønske om mer intern åpenhet og et tettere samarbeid, var de avhengig av å gjøre vesentlige endringer i lokalene.

- Det var en rekke fysiske barrierer mellom avdelingene som gjorde det vanskelig å innrede slik vi ønsket. Derfor dro vi ut å så på potensielle nye lokaler. Men fant ikke det vi ønsket oss.

Løsningen ble å se på mulige omgjøringer i bygget de holdt til i, og etter en intern runde, tok de en prat med byggeier. Resultatet ble at byggeier sørget for de ønskede endringene, mens LK Systems forpliktet seg til å bli i bygget noen år til.

- Vi har plutselig fått et veldig funksjonelt lokale med trivelige kontorer, et fint showrom, kursfasiliteter for våre kunder, funksjonelle møterom, både store og små. Så dette har blitt en god løsning for begge parter, påpeker Amble.

Han understreker at de nå har fått lokaler og et arbeidsmiljø som løfter bedriften inn i fremtiden. 
- Det er flott å se hvordan våre ansatte møtes og sitter sammen i små eller større grupper og diskuterer. Alle spiser lunsj sammen og alle, uansett rolle, har blitt en del av et fellesskap. Ved å ha fått inn en ny daglig leder, endret en del rutiner og gjort lokalene moderne, har vi fått en helt ny gnist i organisasjonen. Og ikke minst full kontroll over driften.

- Det er utrolig tilfredsstillende med tanke på hvor vi var for bare ett år siden, hvor det meste så mørkt ut. Nå kan vi ta med folk inn i lokalene og vise fram hvordan vi har fått det og hvem vi er i dag. Vi kan inviterer til kurs, produktvisning og andre kundeaktiviteter i flotte omgivelser. Det har vært et stort savn hos mange. 
 

Markedssjef Jarle Amble hos LK Systems kan glede seg over en svært god utvikling i 2023.
Markedssjef Jarle Amble hos LK Systems kan glede seg over en svært god utvikling i 2023.

All time high

At de også kan vise til rekordomsetning for oktober, er fasit på en vellykket endring.

- Vi har en jobb å gjøre de siste ukene av året, men jeg har tro på at vi også skal ende med all time high for året i en tid hvor markedet generelt sliter, er vi veldig stolte av. Det har også vakt oppsikt hos våre svenske eiere.

- På hvilke områder har dere økt mest?

- Vi har opplevd en veldig oppgang innen vårt universalsystem – som er våre melk- og brødvarer som veggbokser, rør, fittings etc., samt innen gatevarme. Men den største økningen har vi hatt på Maxitherm Kulvert. Dette er de største omsetningsdriverne våre, men også på de fleste andre områder opplever vi stabil og god pågang.

- Det viser at også kundene merker forskjellen, da de nå velger oss framfor våre konkurrenter. En tillit vi setter svært stor pris på og som vi skal fortsette å jobbe hardt for å forvalte på best mulig måte!