Sørlie påpeker ovenfor VVSforum at han kjenner til problematikken som beskrives, men at hans kommentarer til problemene ved Kuben kun bygger på det prosjektleder Roar Grøtting i Undervisningsbygg sa i artikkelen, siden han ikke kjenner løsningene i bygget på Risløkka.

Les: Overdimensjonerte spjeld i Kuben - trolig årsaken til dårlig luft

Så du har hørt om problemet, og er det en kjent problemstilling?
- Ja. Jeg ønsker ikke å nevne navn, men det finnes flere bygg hvor man har måttet skifte enhetene. Det var så ille at man nesten ikke fikk opp dørene. I tillegg kan overdimensjonerte enheter også avgi mer støy, fordi de arbeider med nesten lukket spjeld. Dagens bygg er veldig tette. Der hvor man har VAV på tilluft og avtrekk, vil disse også påvirke hverandre. Begge begynner å pendle.

Hva synes du om at dette er nytt for Undervisningsbygg?
- Dette er i mine øyne entreprenør- og rådgivers ansvar. Vet ikke hvilke føringer som er lagt til grunn i dette prosjektet, men det kan ikke være byggherrens ansvar å dimensjonere enhetene.
- En ting er sikkert, jeg støtter ” legmannen” fra Undervisningsbygg fullt og helt. Han har i mine øyne truffet «spikern» på hodet. Autoritet er helt vesentlig.  Det er det viktigste momentet vi påpeker overfor kunder, i tillegg til avstand fra bend – T-rør osv. Er ikke dette tilstede klarer ikke anlegget å fordele luften riktig. Luften er mediet, og det er det som skal fordeles for å ventilere eller klimatisere, sier avdelingsleder for WISE og labventilasjon i Swegon, Rolf Sørlie.

Saken fortsetter under bildet:

Kuben Yrkesarena

Swegon AS tar ut produkter i behovsstyrte anlegg for å ha en god autoritet(les trykkfall) over enhetene.  I de fleste tilfeller, leverer produsenten alle VAV enheter en dimensjon mindre en kanalen de skal monteres i.
Sørlie forteller at målestaven som sitter i VAV’ne  er selve «nøkkelen». Hvis trykkfallet over disse blir for lavt, så blir nøyaktigheten i enheten meget dårlig.

- Tidligere sa man at en VAV klarte forholdet min/Max 1 til3(muligens 4). Det vil si at en volustat som var tatt ut for 1200m3/h, kunne gå ned til 400m3/h. Dette presses nå av ulike leverandører ned til 120m3/h. Det vil si at trykkfallet endres til en hundredel.  Hvis utgangspunktet var 15Pa, så blir det ikke mye igjen. Kan ikke se at de har gjort noe teknisk for å klare dette, men i disse tider med fokus på energisparing, så er det viktig å kunne gå lavt, påpeker Sørlie.
- I tillegg, så bruker noen dette som et argument for at man ikke behøver å gå ned en dimensjon. Flott sier installatøren, fordi da sparer vi to overganger pr. enhet.

Hva synes du om at det tok et år før man fant årsaken?
- Hvis det har vært en tredjepart inne og sjekket da problemet dukket opp, så burde det vært avklart med en gang. Samtidig, så møter jeg ingen som snakker om dette med autoritet lenger. Har hatt heftige diskusjoner med RIV om dette. De skal ikke ha det, fordi det påvirker SFP tallet negativt.

- Vi anbefaler å ta ut kanalmonterte VAV’r  for 5m/s ved maksimal luftmengde. De kan kjøres ned til ca. 10 % av denne mengden, men da blir nøyaktigheten +/- 20-30 %. For å klare dette har vi montert to målestaver. Dette for å kunne måle så stort trykkfall som mulig, forklarer Sørlie.
- Når det gleder for sonespjeld som dekker hovedgrenkanaler, kjører vi 7m/s. Vi bruker heller 6 eller 8m/s enn å gå ned mot 3 eller 5m/s.

Hva kan gjøres for å unngå dette problemet som har oppstått i Kuben?
- Vi snakker alltid om dette i våre presentasjoner, men det er jo tekniske artikler som først og fremst vil virke tror jeg.