For mer enn et tiår siden inntok det vegghengte toalettet norske hjem. Det skapte bekymringer for både rørleggere og forsikringsselskaper. De var blant annet redde for flere feilmonteringer som kunne føre til lekkasje og større skader siden et vegghengt toalett også befinner seg utenfor baderommets våtsone. 

Forsikringsselskapet Gjensidige forteller at feilmontering av vegghengte toaletter har vært en utfordring tidligere. 

– Den største utfordringen knyttet til vegghengte toaletter, har vært at disse i noen tilfeller ble montert rett i veggen. Dette kan fort resultere i vannskader når det lekker fra toalettet. I verste fall ryker badet, og det kan bli svært kostbart, sier Simon Veder Vigeland, tømrer og rådgiver i Gjensidige.

GROHE så et behov for en smartere sisterne, og etter tett samarbeid med norske rørleggere ble Rapid SL lansert i 2013.

– Sisternen har en innebygget lekkasjeboks som beskytter mot vannskader. Den har de samme funksjonene som en standard sisterne, men den er laget på en måte som gjør at både sisterne og avløpsrør er tettet for å unngå lekkasje. Det ble raskt populært hos norske rørleggere, og det er gøy å se at sisternen nå er vårt mestselgende proff-produkt, sier Bjørn-Erik Kjøle, prosjektleder i GROHE i en pressemelding.

God investering 

Nå ser Gjensidige at man enten monterer med ulike former for lekkasjesikring eller at man først bygger våtrommet komplett med membran, for så å sette inn rammen for det vegghengte toalettet. Det minimerer skadeomfanget og gjør det lettere å fikse hvis du først skulle være uheldig å få en lekkasje. 

– Ved lekkasje kan man ta ut rammen for det vegghengte toalettet, uten at badet for øvrig får følgeskader, sier Vigeland. 

Kjøle i GROHE ser flere gode grunner til å velge sisterne med lekkasjeboks, og spesielt varianten fra GROHE. 

– Rapid SL med lekkasjeboks tilfredsstiller kravene til produktdokumentasjon gitt i plan- og bygningsloven, i tillegg til både forskrift om tekniske krav til byggverk (TEK) og våtromsnormen, som sier noe om hvordan bad og våtrom skal bygges. I tillegg trenger du ikke tilkomst fra tilstøtende rom, som produkter fra andre leverandører ofte krever, sier Kjøle. 

Ny versjon med membran

I fjor lanserte GROHE en ny og oppdatert versjon av produktet. Den smarte lekkasjeboksen og den gode kvaliteten er fortsatt med videre, men den nye versjonen inkluderer også membran. 

– Rapid SL med lekkasjeboks og membran kan enkelt monteres foran en solid vegg eller i en lettvegg, og sisternen har en stålramme som er sertifisert for å tåle en belastning på over 400 kg. Med både veggfester og membran inkludert, blir monteringen enkel, sier Kjøle. 

Han tror sisterner med lekkasjeboks og membran har kommet for å bli. 

– Nordmenn elsker vegghengt toalett, og det er gledelig å se at mange velger Rapid SL, som beskytter mot vannskade med et enkelt installasjonssystem. Sisternen har hatt en formidabel vekst, som viser hvor viktig det er å lytte til rørleggerne og sammen utvikle produkter som tilfredsstiller rørleggerne, kunden og myndighetenes ønsker, sier Kjøle.