- Tall fra Arbeidstilsynet viser at så mange som 68 500 årsverk (ved 5 prosent produksjonstap) går tapt i skole og undervisning. Dette er de totale tallene for elever og ansatte, og burde sjokkere de fleste av oss, poengterer Tormod Sperstad, markedssjef i Interfil AS.

Sperstad påpeker at ventilasjonsfilter er viktig for å skape et godt inneklima uansett bygg, men at det i skoler og barnehager er særdeles viktig med god luft da mange oppholder seg i samme rom. 
- Dårlig vedlikehold og manglende utbedring av fuktskader er to av årsakene som det fokuseres mest på. Andre syndere er blant annet, 
manglende luftutskifting, dårlig renhold, samt ventilasjonsfilter med dårlig kvalitet, sier Sperstad. 
- Dessverre er det siste kanskje det som det fokuseres minst på. Ventilasjonsfilter er avgjørende for at både lærings- og arbeidsmiljø ved skolen er godt.

Burde være en selvfølge
For at inneklimaet skal være best mulig, må også ventilasjonsfilteret være best mulig. Undersøkelser viser at et “dårlig” ventilasjonsfilter F7 stopper 35 prosent mindre av det helseskadelige svevestøvet enn et godt ventilasjonsfilter.

- Hva ville du valgt dersom du kunne bestemme filterkvaliteten i ventilasjonsanlegget på skolen til barna dine? Et filter som stopper minimum 35 prosent, eller minimum 55 prosent av de farligste partiklene du finner i lufta, poengterer han videre. 

Saken fortsetter under bildet:

Tormod Sperstad i Interfil AS
 

Vage krav i offentlige anbud
Innkjøp av ventilasjonsfilter til skoler går for det meste gjennom offentlige anbud. Det viktigste tildelingskriteret er som oftest ren innkjøpspris.
- Vi ser sessverre ofte at det i disse anbudene blir stilt altfor vage krav til kvaliteten på ventilasjonsfiltrene. Den viktigste produktegenskapen, hvor stor andel av partiklene i lufta filteret skal stoppe, er dessverre altfor ofte et ikke-tema, sier Sperstad.
- I lovens første paragraf går det fram at hensikten med offentlige anskaffelser er å sikre mest mulig effektiv ressursbruk. I den sammen paragrafen blir det påpekt at anbud skal skje på en “samfunnstjenlig måte”. Vi har allerede slått fast at over 68 000 årsverk går tap i norske skoler hvert år som følge av dårlig inneklima. Er det da en “samfunnstjenlig måte” å velge produkter kun etter ren innkjøpspris?, sier en engasjert inneklimaforkjemper hos Interfil. Tormod Sperstad.

Still krav til filteret
- Vi råder derfor skolene til å bruke filter i minimum filterklasse F7, at de kun bruker P-merkede filtre, og at man krever nøytral testrapport fra Europeiske testinstanser.