- Særlig i Enøk-etaten, representert av Enøk-operatøren Reinertsen i Oslo kommune hersket på den tiden en generell holdning som at fjernvarme var det eneste salige. Argumenter hjalp ikke. Vi snakket for døver ører, sier sivilingeniør Kristoffer Polak, som i årene 1986-2008 arbeidet som enøk konsulent i Oslo og som opplevde et sterkt ensrettet tankemønster.

I forbindelse med planer om et gigantisk fjernvarmenett på Jæren advarer han nå mot lignende tankeregimer og ensrettet informasjon.
- Fjernvarme kan være miljøvennlig, men er det ikke alltid. Noen ganger kan elektrisk energi brukt til drift av varmepumper, med spisslast i form av oljefyring, være mer miljøvennlig, sier han til vvsforum.

- En såkalt spisslast, dvs energikilde som supplerer varmepumpen ved lav utetemperatur kan stå for ca. 10% av energiforbruket, men dekke ca. 40% av den nødvendige fyringseffekten. Dette reduserer oljeforbruket, med dertil hørende miljøutslipp med 90%. Likevel bestemte Staten på den tid seg for at oljefyring skulle ut, koste det det koste ville.

Opplest og vedtatt
- Å bruke varmepumpe når utetemperaturen er gunstig er det ingenting galt med. Her i landet har vi store mengder fornybar elektrisk energi som gir null utslipp. Det gjør som kjent ikke fjernvarme, siden man fyrer med store mengder plast bl.a. Samtidig er det ingenting galt med å fyre med olje under spissbelastning, f.eks når det er svært kaldt ute. Dette er kun i korte perioder og blir smuler i CO2 regnskapet. Vi skal huske at utbygging av store nett også medføre utslipp, sier enøk ingeniøren til vvs forum.

Han vil ikke spekulere i om kommunen eller det kommunalt eide energiselskapet  Hafslund gjorde dette med kynisk overlegg, om det var halleluja-holdninger eller sløvhet blant ingeniørene som kjørte meningsdiktaturet.

Konsulentene fikk uansett klar beskjed om at fjernvarme var det mest miljøvennlige, og at betingelsen for å koble seg til fjernvarme var at oljefyrer måtte renskes ut.

De fleste frie enøk ingeniører visste allerede da Norge importerte elektrisk strøm fra kullkraftverk, og at å bruke elektrisk kraft for å supplere varmepumper på kalde dager var verre enn å fyre med olje. Fordelen med olje er at det ikke behøver et kraftig distribusjonsnett.

Enda verre i dag
- Å dimensjonere fjernvarme eller elektrisk distribusjon etter maks belastning er dessuten svært kostbart, og alt som koster noe medfører uten unntak også betydelige CO2 utslipp, sier Polak.

Siv. ing. Espen Thorsrud, hos Akershus Enøk og Inneklima synes det er bra at noen tar dette opp igjen.

- Vi opplevde den samme tendensen. Mange fagfolk har prøvd å vekke myndighetene i denne saken i mange år nå. I Oslo ble fjernvarmeutbyggingen påtvunget som "den eneste miljøvennlige løsningen", og all snakk om varmepumper og spisslast falt for døve ører, sier han til vvsforum.

I dag gis det heller ikke tilskudd til varmepumpe dersom det kan komme i konkurranse med Oslo kommunes eget fjernvarmenett.

- Det viser tydelig at energiselskapene helst vil sette premissene og levere mest mulig energi selv. Det er svært uheldig, det er heller ikke bra for miljøet at folk kan får ture fem slik, sier Thorsrud til vvsforum.

- At noen fyrer med noen få liter olje som spisslast er totalt uvesentlig, og å kaste ut oljefyrer er bare tull. En kan jo faktisk bygge om oljekjelen til å benytte bio-oljer, altså fyre med et fornybart oljeprodukt, sier Thorsrud til vvsforum.


Tilføyning:
Vi har i vårt kommentarer felt fått en bemerkning fra en anonym leser om at denne artikkelen inneholder noen faktafeil rundt det med tilskudd til varmepumpe hvis det er i konkurranse med Oslo kommunes eget fjernvarmenett. I følge vår kilde er dette ikke tilfelle. Det gis per dags dato tilskudd:
Les kommentar under:

"I dag gis det heller ikke tilskudd til varmepumpe dersom det kan komme i konkurranse med Oslo kommunes eget fjernvarmenett."
Det gis per dags dato tilskudd til varmepumper i hele Oslo uavhengig om de er i konkurranse med fjernvarmen fra Hafslund eller andre levrandører