– På alle disse feltene har vi folk som utvikler nye og bedre produkter, og det samme har flere av konkurrentene, fortsetter Seljesæter. – Det betyr at vi møter gode konkurrenter hvor vi enn snur oss, og det betyr videre at vi alltid må ha produkter som ligger helt i tet.. Som alle andre bransjer med sterk konkurranse lever vi etter Darwins prinsipp om det naturlige utvalg: bare de flinkeste overlever. Vi lever godt, så jeg tør påstå at vi må være blant de flinkeste, sier Seljesæter, kledelig beskjedent.

– Norge er et spesielt marked når det gjelder ventilasjon, for vi er Europas luftigste folkeferd, opplyser Swegons teknisk sjef Rolf Sørlie. – Til sammenligning med f.eks. Sverige, har vi nesten dobbelt så mye luft på arbeidsplassen, og det gir høy inneklimakvalitet. En av dem vi kan takke for denne utviklingen er den nå avdøde inneklimarådgiveren Gaute Flatheim. Han lærte bransjen at ”helsen kommer først”. Mens andre var opptatt av huset, var han opptatt av menneskene i hust, at helse er viktigere enn strømsparing. Det er en holdning vi alltid ønsker å hjelpe våre kunder til å virkeliggjøre.

– Hva er trenden når det gjelder deres produktgrupper, Sørlie?
– Profesjonelle leietakere vil ha grønne bygg, og det stiller strenge krav til energieffektivitet i hele anlegget, ikke minst aggregatet. Andre produkter vi har utviklet som et svar på dette, er et ”intelligent” ventilasjonssystem med alle funksjoner integrert. For eksempel senkes temperaturen og luftmengden når føleren registrerer at rommet ikke er i bruk. Med WISE-systemet kan vi sikre at vi ventilerer etter behov, hverken mer eller mindre. Vi var tidlig ute med et slikt produkt, men det er ingen ulempe at også andre tilbyr liknende produkter. Kjøperne er ofte skeptiske til et produkt som én leverandør er alene om, uansett hvor bra det er. Behovsstyrt ventilasjon med VAV-teknikk er kommet for å bli, og vi er selvsagt med for fullt.

– En utvikling som stiller store krav til bransjen, er at det bygges mer lavenergihus og passivhus, sier Rolf Sørlie. – Nå er vi på Bjørnsletta videregående skole, som bygges med passivhusstandard. Der har vi lagt inn detektor for flyktige organiske gasser som vi mener er riktigere å bruke enn tradisjonelle CO2-givere. Vi er også på Ferder Videregående skole, der er ventilasjonen også behovsstyrt.

– Det interessante i forbindelse luftmengde, er at kravene til kontorbygg er høye, mens kravene til boligventilasjon er lave. Det har ikke spilt noen stor rolle så lenge de fleste privatboliger var sånn passe gisne, men når husene skal være potte tette kan det skje mye rart, både med fuktighet og helsa. Vi tar dette alvorlig og ser boligventilasjon som et vekstområde. Hvorfor skal vi ha det dårligere hjemme enn på kontoret?

– Vi må også nevne en trend som har betydd mye, nemlig at alle produktene gjøres helt ferdige på fabrikken. Det er bedre enn plassbygging, med alle utfordringer det fører med når gjelder klima- og funksjonsproblemer. Vi var pionerer på aggregater som blir levert med ferdig automatikk. Nå gjør nesten alle det, opplyser Rolf Sørlie.

Swegon satser på stor leveringsdyktighet, med lager i Stavanger, Bergen, Trondheim, Oslo, Bodø og Tromsø. Vi er teknisk totalleverandør av alle produkter til inneklima. Firmaet har 80 ansatte og omsatte i 2012 for 424 millioner kroner. Boligsiden vokser, næring er stabilt.