IV Produkt omsetter for 506 millioner og har en markedsandel på 35 prosent i første kvartal 2014, i Sverige. Selskapet er familieeid og har over 240 ansatte. 20 prosent av omsetningen går i dag til eksport. Produsenten har valgt å satse på landene nord for alpene, og hittil har de kun brukt agenter. Norge blir dermed det første landet de etablerer eget datterselskap.

Luftbehandlingsprodusenten holder til utenfor Växjö har blant annet spesialisert seg på produksjon av aggregater med integrerte kjøleløsninger.

Topp motiverte
Lars Lerdalen og Roy Anstensen kommer begge fra Fläktwoods Norge, men har også lang fartstid fra andre virksomheter i bransjen. Nå skal de lede en aggregatprodusent med en bred og spennende produktrange.
- Vi er glade for at vi har fått muligheten til å jobbe med IV Produkt, og deres ventilasjonsaggregater. Etter mange år i bransjen ser vi at IV har noen produkter som er helt unike på enkelte områder. Nå skal vi kun konsentrere oss om produkter for det tekniske rommet, og vil kunne levere fra små til de største aggregatene med og uten automatikk. Vi er topp motiverte for å presentere dette i markedet, sier Anstensen og Lerdalen til VVSforum.

Solide produkter og kompetanse
Lerdalen påpeker at med det fokuset det er på behovsstyrt ventilasjon og VAV, har IV aggregatene noen funksjoner som ingen kan matche.
- Med våre aggregater kan en med hjelp av kjølegjenvinning og frekvensregulering få en helt trinnløs regulering av kompressoren, og man kan som oftest regulere luftmengder ned til 25-30 prosent uten problemer. Det er viktig ved VAV og behovsstyrt ventilasjon. I tillegg har vi leilighetsaggregater med motstrømsveksler med patentert avfrostingsteknikk. Det gir optimal gjenvinning og frostsikring, forteller Lerdalen.
Hele forretningsmodellen til IV Produkt bygger på LCC (livssykluskostnader). Den er godt forankret i bedriftens utvikling, og er med i alle analyser og beregninger av både nye og eksisterende produkter. I år investerer selskapet 65 millioner i en helt ny helautomatisk produksjonslinje for plater og dører samt et helt nytt senter for kurs og opplæring.

Kan dokumentere våre påstander
- Vi ønsker å vise kundene hva den reelle investeringen koster når man satser på godt inneklima og oppvarming. I tillegg er alle aggregatene Eurovent godkjente. Det betyr at vi kan dokumentere alt vi leverer gjennom en tredjepart. Det håper jeg våre kunder ser på som en stor fordel. Vi tar gjerne med nysgjerrige kunder til vår fabrikk i Växjö, hvor vi kan vise produktene og en fantastisk utviklingsavdeling sier Roy Anstensen.

Gleder seg til å jobbe sammen
Anstensen og Lerdalen gleder seg til å drive IV Norge sammen. Karene ble kjent med hverandre for rundt 20 år siden når begge gikk på Høyskolen i Oslo, og siden den gang har de hentet bred erfaring både hos produsenter og utførende.
- Vi har ambisjoner om ta del i det norske markedet på aggregatsiden, sier de to engasjerte karene avslutningsvis til VVSforum.