Storslagne luftinntak på fasade veggene henter inn mer enn 1 million kubikkmeter luft pr time, som varmeveksles, tempereres og fordeles ut gjennom mer enn 60 kilometer ventilasjonskanaler, hovedsakelig via sjakter nedover til fordeling på etasjene. Over 80 aggregater med tilhørende kanalsystemer fyller hele den øverste etasjen. i det nye sykehuset og til sammen utgjør de tekniske rom 13 000 kvadratmeter.

Svekket
Ventilasjonen skal tilfredsstille vanlige behov for inneklima hos både pasienter og helsepersonell. I tillegg skal ventilasjonen levere en hel rekke spesialkvaliteter av luft som et sykehus har behov for.
- En pasient er ofte svekket både fysisk og psykisk derfor er et godt inneklima meget viktig. Helsepersonell er også under et stort arbeidspress i dag og et godt inneklima er derfor nødvendig for at bedre arbeidsforholdene for disse. Ventilasjonssystemet kan i den forbindelse fort havne i søkelyset såfremt inneklimaet ikke er i orden, derfor stiller vi høyeste krav til design, kvalitet, funksjonalitet og sikkerhet. Inneklimaet må kort sagt være upåklagelig, understreker Jan Holteng, prosjektleder for luftbehandling ved Prosjekt Nytt Østfoldsykehus (PNØ).

Saken fortsetter under bildet:

- Et godt samarbeid både på byggeplassen og i prosjektet preger gjennomføringen, her representert ved Jan Erik Gjerde Fläkt Woods, Jan Holtengen PNØ og Brian Clausen-Rosendahl, kontraktsansvarlig ved GK Norge AS 

Moderne teknikk
Jan Holteng kan fortelle at man benytter seg av det mest moderne innen ventilasjonsteknikk, med bl.a avansert styring basert på målinger på hvert enkelt rom. Noe av det første man gjorde i tidlig fase av prosjektet var å flytte et luftinntak bort fra veggen mot landingsplassen for helikopteret, for å sikre seg mot eventuell forurensing fra helikopter eksosen.
- Selv om all luft filtreres og eller varmeveksles tar vi ingen sjanser, sier Jan Holteng, som selv har lang erfaring fra drift av sykehus, bl.a. som driftssjef på Tønsberg Sykehus.

I prosjekteringen lagt stor vekt på sikkerhet, hygiene, energieffektivitet, lavt støynivå samt brukervennlighet.

Når store mengder luft skal transporteres, blir det store dimensjoner, her fra en av sjaktene for ventilasjonskanaler.
Prosjektledelse
I PNØs stab inngår fagfolk med solid erfaring fra lignende prosjekter fra Helse Sør-Øst ved siden av innleide rådgivere med relevant kompetanse i sykehus og prosjektledelse. 
- Tidlig ble det besluttet at et bygg av en slik grad av kompleksitet måtte ha en egen overordnet styring, for å koordinere arbeidene, understreker Jan Holteng, som er satt til å sørge for at ventilasjonssystemet blir som planlagt. 

Det er en stor jobb, der alt av kompetanse og kunnskap skal tas i bruk.
- Vi er veldig fornøyd med de valgene som er gjort og den standarden som er satt, sier Jan Holteng.
Avhengig av grad av sikkerhet stilles det forskjellige krav til varmegjenvinning. Noen ganger går hygieniske barrierer først. Likevel regner vi med at alle anleggene vil holde Energiklasse B med god margin, det er vi tilfreds med, sier Jan Holteng. Alle anleggene er dessuten Eurovent sertifisert.

Totalentrepriser
Alle ventilasjonsarbeidene foregår i totalentreprise, der GK Norge AS har hele ansvaret. Med seg i prosjektet har GK Norge AS en underleverandør, Fläkt Woods, som leverer alle aggregatene til Østfoldsykehuset.
- Vi har fått oppfylt alle sykehusets ønsker i dette prosjektet, og vi føler at vi har gjort gode valg med disse to entreprenørene. Dessuten har samarbeidet mellom disse to fungert svært godt, arbeidene går knirkefritt, noe vi alle tjener på. Vi ser fram til at ferdigstillelsen er gjort og selve innreguleringsfasen, som jeg forventer skal gå like smertefritt, sier Jan Holteng.

Flere av personene som skal drive FDV på sykehuset har vært delaktige i  planleggingen og følger nå arbeidene fram til ferdigstillelse og overtakelse. 
- Vi synes involveringen er god og har planlagt siste fase inn mot overtakelse. Jeg føler at prosjektet er godt planlagt og at det går mot å bli vellykket, sier Jan Holteng.

Fakta
Østfold Sykehuset er på 85 ooo kvadratmeter, vil få kapasitet på ca 700 senger skal være i klinisk drift i november 2015. All teknisk drift  av sykehuset skal foregå fra et egent servicebygg noen få meter utenfor sykehuset. Til og fra bygget blir det bygget 400 meter spesialkulvert for kommunikasjon og transport.