Atelier Dreiseitl, som nå en del av Rambøll-konsernet, har i lang tid vært et av de største kontorene internasjonalt innenfor bærekraftighet og alternativ overvannsbehandling. Han leder nå Rambølls satsing på bærekraftig byutvikling.

Dreiseitl har utviklet effektive og estetisk løsninger for storbyer som Singapore, Berlin, København og Taipei. I denne uken holdt han et foredrag hos Rambøll i Stavanger, og han inspirerte og overbeviste mellom 60- 70 fremmøtte om at fremtidens byer kan bli bedre å leve i.

Klimaforandringene påvirker verdens vannressurser.

-Vi får flere kraftige stormer, mer kraftig nedbør og flere perioder med langvarig tørke. Dette opplever vi flere steder i verden og kostandene er store. Flere forsikringsselskap er bekymret over utviklingen og setter spørsmålstegn ved om dette er noe de skal dekke, sier Deiseitl. 

Dreiseitl viser til at verdens byer blir stadig tetter befolket, mange mangler rent drikkevann samtidig som matvareindustrien forbruk av vann har skutt i været.

- Snart en tredjedel av verdens befolkning bor i byer. Vi ser at bysentre som ikke har noen grønne lunger har høyere forurensing og høyere temperatur. Byenes overflater er harde, og lite egnede til å absorbere kraftig regn. Det har vært penger og teknologi som har styrt byutviklingen. Nå må vi tenke annerledes, mener Dreiseitl.

Atelier Dreiseitl har vært involvert i en rekke store prosjekter rundt om i verden. Og i Stavanger viste han ved hjelp av konkrete eksempler hvordan man kan designe byer som tåler mye vann.

- Det er behov for ulike lokale løsninger i ulike land, sier Dreiseitl, og viser frem et bilde fra den kinesiske kystbyen Tianjin.

Her har befolkningen ved det nye operahuset fått en ny vakker innsjø, som også funger som buffer ved kraftig regnskyll og stormer. Vegetasjon rundt dammen holder jordsmonnet på plass og skaper en naturlig biotop.

I Berlin på Potsdamer Platz har Dreiseitl samarbeidet med arkitekten Renzo Piano. Her har 50 prosent av bygningene grønt tak og egne systemer for håndtering av regnvann.

- Regnvann brukes til spyling av toaletter, vanning, og brann-systemer. Overflødig vann renner inn i bassengene og kanalene i det utendørs «waterscape», som skaper en oase for urbane livet.

Dreiseitl er opptatt av alt fra de store masterplanene til de små grepene, som skaper en bedre hverdag for byenes innbyggere.

- Dere må ikke glemme kunst og kultur, sier Dreiseitl og viser frem en installasjon på et torg som tidligere hadde vært parkeringsplass for busser.

- Spørsmålet er; hvordan skal vi skape levende og interessante byer som folk trives i? Vi må gjøre våre byer mer «liveable»!

Dreiseitl understreket at ingeniørene spiller en nøkkelrolle i å finne systemer som kan håndtere klimautfordringene og samtidig gi økt livskvalitet i fremtidens byer. Her må ingeniører, arkitekter, byplanlegger og landskapsarkitekter samarbeide om å finne gode lokale løsninger.

-Vi vil trenge mange ingeniører, avslutter han.

Herbert Dreiseitls foredrag hos Rambøll mandag 11. november klokken 14.00 – 16.00. Sted Hoffsveien 4, Skøyen.