Hovedsatsningsområdene for VA-avdelingen i Norsk Wavin neste år blir vei og anlegg, og klima. Statens vegvesen skal i gang med hele 20 større prosjekter innen vei og anlegg, og kommunene står foran store utfordringer i forhold til overvannsproblematikken.

Det mener markedssjef Svein Sørlie i Wavin vil bety et godt år for alle i VA-bransjen.

Håper på mange kontrakter
- Vi håper jo selvsagt at vi får tildelt mange av de nye rørkontraktene som legges ut av Statens Vegvesen i 2013. Veiutbygging er svært viktig for oss og utgjør den største omsetningen av våre satsningsområder innen VA. Produktene våre er konkurransdyktige på pris og utforming, og et moment er at vi leverer våre overvannsrør med innvendig diameter. Det er også slik vegvesenet beskriver rørene i sine prosjekter, sier markedssjefen for VA-avdelingen.

Satser på kummer i plast
På kumdelen har betong dominert lenge. Det ønsker Norsk Wavin å endre på, og satser betydelige ressurser på sin plastkum Tegra 1000.

Sørlie påpeker at det er et av hovedsatsningsområdene for selskapet.
- Vår kumløsning Tegra 1000 er et produkt vi kommer til å fronte enda sterkere inn mot vegvesenet, kommuner og entreprenører. Vi ønsker å få frem alle fordelene som finnes ved bruk av plast kontra andre materialer. Det er mange aspekter her som vi mener burde tale til plastens fordel. HMS begynner å få en sentral rolle, og her mener jeg det er klare fordeler. Det er heller ikke noe å utsette på produktets egenskaper og holdbarhet.

I kjølevannet av dette retter selskapet et enda større fokus på sine overvannssystemer inn mot kommunal teknisk sektor.

Endringer må skje
- Vi ser at klimaet bidrar til mer ekstremvær, og at skadeomfanget blir omfattende rundt om i landet etter store nedbørsmengder og stormer. Brorparten av landets kommuner har ikke et rørnett som er dimensjonert for slikt vær. Her er det mange uløste oppgaver, og det betyr at de må foreta seg noe, og det ganske kjapt. Vi ser også at forsikringsselskapene begynner å ta til orde for regress mot kommuner de mener ikke har fulgt med i timen, og hvor skadeomfanget er betydelig. Det vil gi VA-bransjen felles utfordringer og muligheter fremover, og her er det viktig å komme på banen med både kompetanse og riktige produkter, mener Sørlie.
- Wavin har flere gode løsninger på overvannsystemer og har nå også kommet med mindre løsninger som er tilpasset eneboliger.

Forbrukeren vil få mer ansvar
Sørlie tror at kommunene i fremtiden vil måtte skyve mer av ansvaret og finansieringen av overvannproblematikken over på forbrukeren. Det blir altfor store kostnader for kommunene å ta slike investeringer alene, og flere kommuner har innført krav om lokal vann håndtering, nettopp på grunn av dårlig kapasitet på ledningsnettet.

- Vi leverer jo store overvannsløsninger til kommuner og byggentreprenører i dag, men vi tror at det vil bli et sterkt voksende marked for de mindre løsningene inn mot eneboliger og byggefelt. Vårt Q-Bic system med overvannsmagasiner er et velkjent produkt, men nå har vi også utviklet Q-BIC mot eneboligmarkedet. Produktet ble lansert under VVS-dagene, og vil bli yterligere frontet ut i markedet fremover, ikke minst under VA-messen Messen Miljø & Teknikk / Kommunalteknikk i mai neste år, poengterer Sørlie.

Saken fortsetter under bildet:

Norsk Wavin lanserte under VVS-dagene sin nye Q-BIC løsning for overvann mot eneboliger.

Skal satse betydelig på innovasjon
Norsk Wavin satser betydelig på utvikling og innovasjon, og kommer til å ansette en egen produktsjef som kun skal fokusere på innovasjon og teknisk rådgiving fremover.

- Vi er i en heldig situasjon i Norge i forhold til Europa ellers. Derfor har vi også handlefrihet til utvikle oss videre og ikke minst styrke VA-avdelingen ytterligere. På nyåret vil vi ansette en ny produktsjef som kun skal jobbe med innovasjon og teknisk rådgivning mot våre kunder. Vi ønsker å fremstå som en kompetanse bedrift på alle områder, og VA-bransjen er en smule konservativ. Derfor vil Norsk Wavin tenke annerledes og være litt fremtidsrettet, forteller Svein Sørlie avslutningsvis til VVSforum