- Energikravene i nye prosjekter er veldig strenge, noe som er veldig bra og vil utvikle hele ventilasjonbransjen. For at våre kunder skal være sikre på at det utstyret vi leverer, faktisk er det vi har sagt, lanserer IV Produkt funksjonen Energy Watch.  Energy Watch er en unik funksjon som er utviklet og testet på vår forsknings og utviklingsavdeling ved fabrikken i Växjö, sier IV produkts salgssjef i Norge, Lars Lerdalen.

Energioppfølging i sanntid
Den nye energioppfølgingsfunksjonen til IV Produkt som lanseres i løpet av høsten, skal gi byggeiere og forvaltere en enklere mulighet til å følge energiforbruket, og jobbe med effektiviseringen av sine anlegg.

Saken fortsetter under bildet:

Slik ser displayet på håndterminalen ut 

- Med Energy Watch kan byggeiere, forvaltere og driftspersonell via en håndterminal, eller en weboppkoppling enkelt og i sanntid lese av hvor energieffektivt anlegget fungerer, forteller Lerdalen.

For varmegjenvinneren måler systemet, gjenvunnet effekt, gjenvunnet energi, temperatur- virkningsgrad på varmeveksleren, og tillført tilskuddsenergi.
For viftene måler funksjonen tillført effekt, tillført energi, SFP, luftmengde måles på fire punkter for høyeste nøyaktighet.

Saken fortsetter under bildet:


- I tillegg kan Energy Watch muliggjøre densitetskorrigering av luftmengden, noe som kan gi stor energibesparing vinterstid, påpeker Lerdalen.

Skaper verdier
Måleverdiene kan sammenlignes mellom ulike perioder og år, og systemet gir dessuten alarm ved lekkende varmeventiler.

- Vi håper dette blir et godt verktøy for den aktive byggeieren, samt drifts- og servicepersonell. Med Energy Watch kan de følge energiforbruket ekstremt tett, og man får også muligheten til å gjøre korrigeringer umiddelbart hvis ønskelig.Vi har allerede fått flere tilbakemeldinger fra entrepenører om at vårt nye energioppfølgingsystem ser svært lovende ut. De ser at er kan man spare både tid og kostnader ved igangkjøring og innregulering, sier Lerdalen.
- Det blir spennende å se hvordan systemet blir tatt i mot under VVS-dagene.

Korrekte data – en selvfølge
Mattias Sjöberg som er både eier og adm. direktør av morselskapet IV Produkt AB i Sverige, forteller til VVSforum at det alltid har vært en stort mål å levere så energieffektive aggregater som mulig, med korrekte data.

I følge Sjöberg vil flere og flere byggeiere og forvaltere vite hvor energieffektivt deres bygg og ventilasjonsanlegg er uten å måtte investere i kostbare systemer.
- Det blir stadig viktigere med LCC –kalkyler, energiberegninger og at man virkelig har kontroll på tekniske data.  Derfor er interessen for Energy Watch meget stor blant rådgivere,  byggeiere och entrepenører, sier Sjöberg avslutningsvis til VVSforum.
- Vi mener også det bør være en selvfølge at aggregatene skal være Eurovent-sertifiserte, slik det kreves i de aller fleste andre europeiske land.