I tillegg til utdeling av priser kunne NOVAP tilby et bra faglig program med fokus på energimerking av bygninger, trender og utvikling for varmepumpemarkedet, F-gass forordningen og ikke minst hvordan varmepumper gir en klima- og miljøgevinst. 

Undervisningsbygg var sammen med Statoil, AC Enko Klima og Energi AS de tre nominerte til Varmepumpeprisen 2012.

Begrunnelsen fra juryen som bidro til at Undervisningsbygg ble vinneren var følgende:
– Undervisningsbygg gjennomførte i 2009 en konkurranse for å få frem nye innovative og miljøvennlige varmeløsninger for skoler i Oslo som skulle fase ut oljefyring. Konseptet Terralun hvor man bruker grunnvarme og varmepumpe i kombinasjon med solvarme ble en av fire vinnere i konkurransen. I 2011 ble systemet installert på Ljan skole i Oslo som erstatning for oljefyring. Skolen varmes nå opp av 100 % fornybar energi og har redusert fyringskostnadene betydelig, sier juryen i begrunnelsen. 

Årets Varmepumpekommune
I kåringen av årets Varmepumpekummune stod det mellom tre kommuner til slutt. Men det var altså Elverum Kommune med sin satsing på større varmepumpeprosjekter i et område med fjernvarmekonsesjon og mye bioenergi som ble årets Varmepumpekommune.

Juryens begrunnelse var som følger:
– Elverum kommune har fått til større varmepumpeprosjekter innenfor et område som har fjernvarmekonsesjon, og går dermed foran som et godt eksempel for kommuner i samme situasjon. Elverum kommune viser også at varmepumper kan være riktig i et område med mye bioenergi, sier juryen.

De to andre kommunene som ble nominert var Sør-Aurdal kommune og Røyken kommune.

Sør-Aurdal kommune
Kommunen har i forbindelse med Energisparekontrakt (EPC) vedtatt å installere varmepumpe i fire kommunale bygg. Varmepumpe er også vurdert i de andre byggene. I tillegg er det installert varmepumpe i 4 bygg fra før med høy lønnsomhet.

Røyken kommune
Kommunen har satset på bruk av varmepumper som primærkilde for energiforsyning i tre ferdigstilte prosjekter. Geovarmesentral Slemmestad, Energisentral Midtbygda og en geovarmesentral for Rådhuset og brannstasjonen.

I følge daglig leder i NOVAP Bård Bårdsen skilte disse tre kommunene seg ut i forhold til resten av søker kommunene i årets konkurranse.
– Det er mange som fortjener oppmerksomhet for sin innsats på miljø- og varmepumpefeltet, men disse tre kandidatene har jobbet både målrettet og innovativt og vi ønsket å gi dem anerkjennelse i år.

Det var samlet rundt 80 deltagere på årets Varmepumpekonferanse.