Da arkitektfirmaet C. F. Møller, Asplan Viak og Norconsult tidligere denne måneden vant konkurransen om å prosjektere det nye Haraldsplass Sykehus i Bergen ble prosjektet fremhevet for å være miljøriktig, blant annet fordi fasadearealet er lite i forhold til bruttoarealet.

Ved å ta nye prinsipper i bruk for romventilasjon og gjenbruk av spillvarme fra det eksisterende sykehuset, kan den nye sengefløyen oppnå energiklasse A som svarer til passivhusnivå.

- Oppgaven var å supplere Haraldsplass Sykehus med ca. 120 nye pasientplasser i 1-sengsrom for å sikre en optimal pasientbehandling også i framtiden. Utfordringene lå i å forbinde en løsning for dette konkrete behovet med nye tanker for hele sykehuset og dens omgivelse, sier Lone Wiggers, ansvarlig prosjektleder og partner i arkitektfirmaet C. F. Møller til Diakonissehjemmet.no.

Han påpker at dagens inngangssituasjon må forandres, det skulle finnes en løsning til parkeringssituasjonen og sykehusets overordnete logistikk skulle forbedres samtidig. Forslaget skulle også ta hensyn til bevaringsverdige elementer ved de eksisterende bygningene og i friarealene og ikke minst svare til Haraldsplass Diakonale Sykehusets visjon om «kompetanse med hjertevarme».

Det nåværende Haraldsplass Sykehus ble bygget i 1970 og har ca. 184 sengeplasser. Den nye bygningen blir på 10.000 m2 og gir sykehuset ytterligere 108 sengeplasser fordelt på tre etasjer. Borte er sykehuskorridorene, som erstattes av åpne fellesarealer og effektiv logistikk. (Bildet over til høyre - klikk for større format.)

Nybygget kommer til å ligge på en unik tomt ved foten av fjellet Ulriken og med Mølledalselven foran.

- Vår konkurranseforslagets motto er HjerteROM, som vi ønsker åsymbolisere i møtet mellom det hjertelige, det hjertevarme og de samlende sosiale rom. Det kan oppfattes konkret fysisk men også som en viktig medmenneskelig egenskap som kjennetegner diakonissenes verdigrunnlag, sier Wiggers.

Nybyggets første formål er å skape et hjem for den innlagte pasient, en trygg base i kvalitetsfylte omgivelser, hvor innleggelsestiden kan nytes. I nybygget skal det være enkelt å orientere seg og hjelp fra personalet skal være lett tilgjengelig. Sengerommene skal være rammen om det private men det skal samtidig være mulig å velge sosialt samvær med andre pasienter i opplevelsesrike fellesarealer.

Nybyggets andre formål er at den med sin plassering skal utgjøre det nye signalbygget for Ny Haraldsplass Sykehus i Bergen og i tillegg til å være ”hoveddør” for hele det samlede sykehuskomplekset. Sammen skal bygningene videre sikre en effektiv logistikk for personale, gjester og både ambulante og innlagte pasienter i sammenheng med det eksisterende hus.

- Forslaget består av to store sentrale rom, atrier, som omkranses av sengerommene i tre etasjer. Sengerommene er fordelt i to U-er som ligger langs bygningens fasader og møtes omkring en indre akse. I dette møtet plasseres birom, hoved-sjakter og sentrale forbindelser hvor det dannes en skille mellom de to atrier. Langs sengerommenes inngangsdør ligger det balkonger som står i direkte forbindelse til atrium og hvor personalet som overvåker og serviserer pasientene holder til, sier Lone Wiggers.

I konkurranseutlysningen var det stilt krav om å tenke miljø og energi, uten av det var spesifisert mer.

– Jeg kjenner ikke til noe sykehus som har energiklasse A, men vi tror vi skal klare det, forteller arkitekt Florian Wagnerberger hos C.F. Møller til tu.no.

Taket får 40 cm isolasjon og veggene 30 cm, vinduene blir trelags. Spillvarme fra det eksisterende sykehuset benyttes til oppvarming.

Energikonsulenter fra Norconsult har vurdert bygget og kommet til at det skal være mulig å nå klasse A. Ved hjelp av atriene er det også mulig å få en kompakt bygningskropp.

De 2 store atrier danner rammen om to sosiale HjerteROM av vidt forskjellig karakter. Det ene er et privat sosialt rom, kun for pasienter og deres gjester, som fungerer som en slags hyggelig dagligstue med beplantning, peis, bibliotek, lav belysning og myke møbler.

Det andre er et offentlig ankomstrom, et slags overdekket urbant "torg" som inneholder resepsjon, cafè, butikk/kiosk og vente/oppholdsområde - ankomstatriet ligger forskjøvet en etasje under sengeavsnittene. Slik unngår sengeavsnittene direkte forbindelse med torget, men har visuell kontakt ned i dette fra etasjene.

Helt ulikt tradisjonelle sykehusbygg er det ingen lange korridorer. Sengeavdelingene ligger rundt to store overbygde atrier som danner rammen om to forskjellige fellesarealer. Et offentlig ankomstrom med resepsjon, café, butikk og oppholdsområde, og et mer privat rom kun for pasientene og deres gjester.

Atriene trekker dagslyset inn i bygningen. En frodig beplantning med bambus i vannbassenger og et bed med gress, blomster og krypeplanter bidrar til et godt inneklima. Fra hver avdeling er det utsikt og kontakt med det indre åpne rommet, slik at man opplever å være en del av helheten.

Alle pasientene får adgang til den fantastiske utsikten over dalen og byen, fordi nybygget følger Mølledalselvens forløp og fasaden gis en knekk. Et nytt inngangsparti mot syd blir hovedinngangen for det samlede sykehuskomplekset.

Byggingen er planlagt å begynne i løpet av 2014 og bygningen ferdig i 2015.

Det danske arkitektfirmaet C. F. M;ller er i Norge særlig kjent for å ha tegnet Bislett Stadion og Akershus Universitetsykehus, og har også tegnet laboratoriebygget på ti etasjer ved Haukeland Universitetssykehus.

Kilder: C. F. Møller, Diakonissehjemmet.no, Teknisk Ukeblad og Innodesign.