VikingBad har tatt steget fra å selge enkeltprodukter til å oppfylle hele baderomsdrømmer. Det har vært en genistrek.  «Koronaåret» 2020 viser en omsetningsøkning på nær 80 millioner kroner fra året før. - Også inngangen av 2021 har vært veldig lovende, forteller en svært fornøyd Trude Bakken Henriksen og Per Torjussen.

Prosessen med dreiningen mot å tilby komplette bad startet i årsskiftet 2016/2017 – selskapet hadde da noe lavere vekst enn vanlig, men dette tok seg betydelig opp etter introduksjon av helhetlige baderomspakker i 2019.

– Selskapets styre og ledelse ville i årsskiftet 2016/2017 evaluere strategien, skaffe seg mer innsikt om nå- og framtidssituasjonen, og videreutvikle seg, samt ta en betydelig større posisjon i markedet. Det ble nedsatt en prosjektgruppe av interne og eksterne deltakere og gjennomført et betydelig arbeid, både kvalitative og kvantitative forbruker- forhandler- og øvrige markedsundersøkelser. Dette for å få en forståelse for hvordan VikingBad kan være den beste leverandøren for rørleggerfagmannen eller rørleggerfagkvinnen, sier Henriksen og Torjussen.

- Sammen ville vi skape de beste forutsetningene for å kunne levere komplette baderomspakker med effektiv logistikk og en forbrukervennlig kjøpsprosess. Dermed kan fagmannen tilby et skikkelig kvalitets bad til en forbrukervennlig og konkurransedyktig pris i et marked som stadig blir mer presset på marginer. Innsiktsarbeidet for å få en mer inngående kjennskap til forbrukerens og forhandlerens behov og utfordringer, har virkelig gitt resultater. Og med fasit i hånd kan vi trygt slå fast at det har vært en kjempesuksess, sier Henriksen og Torjussen videre.

Seks ulike stiler
- Det var et omfattende prosjekt og innsiktsarbeid som ble igangsatt og gjennomført, og som avdekket en rekke kjente, men også noen nye utfordringer for forbrukeren knyttet til oppussing av badet eller etablering av nytt bad i ny bolig. Det er altfor mange produkter å velge i, de vet ikke kvaliteten på det som blir tilbudt, og mange sliter med å orientere seg eller å se helheten i produktjungelen. Kort fortalt var det stort savn å kunne bli presentert helhetlige løsninger som gjør det enkelt å finne sin stil og enkelt å ta beslutninger, forteller Henriksen.

Saken fortsetter under bildet:

Trude Bakken Henriksen viser her frem Elegant-stilen som skal være et lunt og varmt baderom med mørke armaturer og møbler.[/caption]

- Forbrukeren kan se et fint baderom han eller hun liker i et magasin, men aner ikke hvor de får tak i produktene. Er de heldige, så klarer de å skaffe ett lite utvalg av produktene. De er i tillegg usikre i forhold til produkter, pris, logistikk, framdrift osv. Det er med andre ord mye uforutsigbart, og drømmen om det perfekte badet blir ofte utsatt nettopp fordi det er en vanskelig prosess for mange å starte på.

Resultatet av alle tilbakemeldingene og innsiktsarbeidet ble at VikingBad endte opp med å komme forbrukeren og rørleggeren ordentlig i møte ved å tilby helhetlige bad - fordelt på seks ulike stiler; Urban, Elegant, Nordisk, Klassisk, Harmoni og Retro. Badene er designet med hjelp av dyktige interiørarkitekter og konsulenter, og satt sammen til komplette pakkeleveranser, som inkluderer både baderomsmøbler, tilbehør og fliser.

Mange nye produkter
For å gjøre dette mulig, har vi introdusert en rekke nye produkter, som ble tegnet, designet, utviklet og produsert på løpende bånd fra prosjektet startet. Noen av produktene inneholdt nye smarte løsninger som også ble patentsøkt.

- Vi la også stor vekt på at alle produktene skulle passe sammen, det vil for eksempel si at du her skal være trygg på at det er samme gullfarge på batteriet som på håndtakene på dusjen og dobørsten. Målet var å tilby en gjennomført stil til en forutsigbar og fornuftig pris, for å gjøre hele prosessen enkel og interessant. Det er et virvar av produkter der ute med veldig mange forskjeller i farge, fasonger og kvaliteter vi nå har eliminert for kunden. Dermed slipper kunden å kjøre rundt for å finne noen produkter her og der, og i tillegg kanskje ende opp med å ikke bli så fornøyd som de først så for seg, da helheten ikke har blitt sett på komplett.

Kan bestilles direkte hos rørlegger
Ledelsen og eierne i VikingBad har vært og er tydelige på at VikingBad er opptatt av fagmannen og leverer kun sine varer igjennom nettopp fagmannen. VikingBad ønsker med sin satsning å styrke forholdet ytterligere, slik at vi sammen kan bygge den posisjonen som fagmannen fortjener. Nå kan forbrukerne i fred og ro la seg inspirere og finne sin stil og det badet de vil ha på VikingBads hjemmeside. Deretter er det bare å klikke, få produktbeskrivelsen og sende det til sin rørlegger.

- I mange tilfeller er vi kjent med at rørleggere må forholde seg til produkter kundene selv har kjøpt, som gir dårlig inntjening for de som skal montere dem. Det trenger heller ikke å gi det beste resultatet for forbrukeren, hverken for pris kvalitet eller helhet. Her får rørlegger i tillegg en full oversikt over alle produktene i prosjektet, også flisene, og de kan få delleveranser om det er ønskelig og hensiktsmessig med tanke på prosjektenes fremdrift. På den måten slipper de å ha eget lager, samt å måtte kjøre og hente deler og produkter rundt omkring. Det er mange tidstyver det ikke er mulig å fakturere, minner hun om.

Det skal være lekende lett i få seg nytt bad
Og for rørleggeren kan de nå enkelt bestille det komplette badet direkte i nettbutikken til VikingBad, som både reduserer tidsbruken, gir en gyllen anledning for mersalg og kontroll ved at rørleggeren tar hånd om hele leveransen selv.
- Dermed gir vi rørleggeren mulighet til å eie prosjektet fra A til Å, også flisene. Vi har vært bevisst på å benytte monteringsvennlig produkter, som gir ytterligere tidsbesparelser. Vi mener at det på denne måten skapes en vinn-vinn-situasjon for både rørlegger og forbruker – det har vi allerede mange gode referanser på.

Mange utstillinger
- Stadig flere butikker ser verdien i å ha komplette utstillinger fra VikingBad som inspirasjon til sine kunder. På den måten kan de vise fram og tilby et helt baderomsmiljø, som gjør at kunden slipper å måtte forholde seg til noen andre.

Torjussen kan fortelle at tilbakemeldingene fra rørleggerne som profilerer VikingBads pakkeløsninger resulterer i betydelig økt salg og viser at fokuset til forbrukeren nå har endret seg vesentlig.

- Plutselig er de ikke så opptatt av hvor mye enkelt produkter koster, det er i stedet fokus på stilen og om man eventuelt kan bytte speilet i én stil med et av de andre speilene osv. Salgs- og kjøpsprosessen er blitt en helt annen, ved at sluttkundene enkelt finner det de liker – og går for det.

Saken fortsetter under bildet:

Per Torjussen viser her frem den nordiske stilen, som skal være en lys, varm og tidløs stil med naturmaterialer og lyse fliser som skal gi et baderom som er lyst, varmt og nordisk uttrykk.[/caption]

- Forbrukerne kan også se våre løsninger via nettsidene og i vår katalog som en del av hva rørleggerne kan tilby. Så dette konseptet passer for alle i verdikjeden, supplerer Henriksen.

De trekker også fram fordelen i forhold til henvendelser og eventuelle reklamasjoner ved at alt kommer fra samme leverandør. Dermed behøver rørleggeren aldri være i tvil om hvor han skal gå om han har spørsmål - eller trenger å supplere med produkter.

- Hos oss kan du også være trygg på at det er gode, monteringsvennlige og godkjente produkter. I tillegg har rørleggeren én nettside å forholde deg til, én fakturavdeling, én servicepartner, ett kundesenter osv. Dermed er det ett kontaktpunkt hvor du som forbruker eller rørlegger finner noen som tar ansvar for deg og dine ønsker.

Et steg videre
Som et naturlig steg videre for å gjøre det enda enklere for både sluttbruker og rørlegger, har VikingBad investert i og utviklet flere avansert digitale program, og har da blant annet kommet med; Interaktivt baderom og 3D tegneprogram.

- Det førstnevnte er et visualiseringsprogram som hjelper deg å finne din stil raskt og enkelt. Her blir du loset gjennom ulike valgmuligheter og kan skape din egen løsning. Prisen i oppsettet endrer seg etter hvilke materialvalg, produkter og farger du går for.

Her kan du rett og slett sitte å leke deg fram til drømmebadet, og samtidig se at det befinner seg innenfor budsjettet ditt. Når du har funnet badet, kan du ta med deg produktene over til tegneprogrammet, hvor du kan legge inn de nøyaktige målene for baderommet og plassere produktene du har valgt. Dermed får du en komplett og detaljert oversikt over hvordan det vil bli seende ut i 2D og 3D – og du kan lagre prosjektet, skrive det ut eller få tilsendt produktliste med bilder på e-post.

- Handlelisten kan rørleggeren legge rett i den digitale handlekurven og deretter gå til kassa, slik at det er digital flyt på alt. Der kan rørleggeren se lagerstatus og sende alt til bestilling med et tastetrykk. Det gjør prosessen betydelig lettere enn noen gang både å finne drømmebadet og bestille det, forteller de entusiastisk.

-Vi ser også at de ulike pakkeløsningene benyttes i prosjektmarkedet.

- Ofte er det budsjettbad med tilvalg som tilbys i leilighetsprosjekter, som er et prispresset marked. Men flere utbyggere har nå presentert våre ulike baderomsløsninger som valgmulighetene for kjøperne, som har respondert positivt og som har valgt å oppgradere til en av stilene i leiligheten, sier Henriksen.

Viktig med synlighet
Markedsføring og profilering er naturlig nok en viktig del av strategien for å gjøre konseptet vårt kjent, og hun forteller at de er synlig i mange flater.

- Vi har egne kataloger, magasiner og nettsider der vi presenterer våre løsninger. I tillegg bruker vi aktivt  sosiale medier som Facebook, Instagram og Pintrest, samt at vi annonserer på Google Ads. I tillegg er det viktig og synes i fagbransjen. Det går nesten ikke en dag uten at noen har delt et bilde fra ett av våre produkter eller baderomsmiljøer. Det er utrolig stas!

- På den måten er vi blitt mye mer relevant enn tidligere innen inspirasjon og tips til hvordan man løser problemstillinger knyttet til oppussing av bad.

Men det er også god markedsføring i å ha utstillinger i rørleggerbutikker, samt være med på messer når det igjen er mulig å gjennomføre.

- Det er viktig å være synlig på mange arenaer, som skal bidra til at VikingBad blir et naturlig førstevalg både for rørleggeren og forbrukeren, sier de.