Siemens og Bellona har i samarbeid med utvalgte byer etablert prosjektet Smart Cities. Målet er økt energieffektivisering i byene. Hittil er Trondheim og Bergen blitt smartere. Nå står Oslo for tur.

Første fase av Oslo-kampanjen «Ja til det store strømkuttet» gikk av stabelen 26.september-12.oktober. Gjennom en hektisk periode kontaktet man leietakere av næringsbygg i hovedstaden. Hele 239 store og små virksomheter som preger hovedstaden ble med på oppropet.

Resultatene tyder på at det skal være mulig å gjøre store innhugg i strømutgiftene.

Første steg
- Vi prøver å bygge bro mellom utleier og leietaker, dette er noe de begge bør være interessert i. Våre undersøkelser viser at viljen er der, sier Guro Nereng, energieffektiviseringsekspert i Bellona.
En fersk undersøkelse viser at 73 prosent av leietakerne i Oslo mener de kan spare penger på energieffektivisering i bygget de leier i, og 63 prosent mener det er svært eller ganske viktig at bygningen/bygningene de leier næringslokale i bruker så lite energi som mulig.
Undersøkelsen viser også 9 av 10 utleiere er villige til å energieffektivisere dersom leietaker blir med og betaler gjennom høyere husleie.
- Måten å gjøre dette på er gjennom Grønn Leiekontrakt, sier Nereng. Målet med kontrakten er å sørge for et bygg med betydelig lavere energikostnader for leietageren. Samtidig får huseieren trygghet for at gjenstående levetid for investeringen samt offentlige tilskudd blir hensyntatt når leien fastsettes. Husier vil også få vite hvilke rettigheter og plikter han har når det skal legges til rette for opprusting av bygget

Kan betale mer
Undersøkelsen viser at tiden er moden for slike avtaler. Mer enn 6 av 10 leietakere er villige til å betale høyere husleie hvis de sparer det samme eller mer på energisiden. Samtidig tror 70 prosent av leietakere at de kan spare penger ved at bygget de leier i blir energieffektivisert, men kun 30 prosent har meddelt utleie at de mener at energiforbruket er for høyt.

- Leietakerne utenfor hovedstaden oppfatter i større grad at det å ha kontorer i energieffektive bygninger øker virksomhetens status, forteller Nereng.
Oslo er allerede bedre enn resten av landet på å energimerke. 35 prosent av de som svarer har energimerket alle de byggene de skal ha merket, mot bare 17 prosent ellers. 33 prosent av de som eier næringsbygg ellers i landet har ikke merket noen av byggene de er pålagt å energimerke.

Neste gang
Hele 75 prosent av leietakere oppgir at de vil legge svært eller ganske stor vekt på totale leiekostnader, inkludert energikostnader, neste gang de ser etter lokaler. Samtidig oppgir 58 prosent av utleierne at de mener at lavere energiutgifter gjør byggene attraktive å leie ut. 21 prosent av leietakerne i Oslo mener energiutgiftene deres er for høye.

85 prosent av utleiere mener det er svært elelr ganske viktig at lokalene de leier ut bruker så lite energi som mulig. 63 prosent av leietakere synes det er viktig at lokalene de leier bruker så lite energi som mulig.  Hele 62 prosent av utleiere i Oslo anser det som svært eller ganske viktig for verdiøkning på eiendommen å iverksette energieffektivisering.

Undersøkelser vier at et er et stort potensial for reduksjon av energiforbruket i Oslo. Kuttpotensialet er størst innen næringsbygg og offentlige bygg, som til sammen kan redusere energibruken med 1,9 TWh.