Lange tradisjoner for å fyre med billig elektrisk strøm er årsaken til at vi kaver i bakleksa innen solenergi.

Biobrensel viktig
- Norge har stort potensiale, det er mye skog og mye sol i Norge, og vedfyring og solvarme er en god kombinasjon, sier Lars Andrén, som under det siste året  vært i Norge og holdt foredrag om solenergi. Andrén leder organisasjonen Drivkraft, som jobber med å formidle kunnskap om fornybare energikilder og tilbyr utdanning om emnet.

I Sverige ligger man imidlertid langt foran siden man allerede i flere tiår har brukt biobrensel, som tre og pellets, og bygget ut stort med vannbårne systemer, både i eneboliger og i store felles fyringsanlegg. Dette er en viktig forutsetning for vekst innen solenergi.

- Via vanlige vedfyrings–systemers akkumulatortanker er det enkelt å koble til solvarme. I Norge har dere tradisjon for elektrisk energi, og har ingen slike systemer. Utviklingen innen solenergi lider dessverre av dette.Det er for tiden stor interesse for solenergi i Norge, ifølge Andrén.
- Fra idretten vet vi at når Nordmenn satser på noe så gjør de det til gangs, jeg spår derfor fornybare energikilder en stor framtid i Norge, sier han til vvsforum.

Billig strøm
At elektrisitet leng har vært og fortsatt er billig i Norge har også stor betydning. Da oljekrisen kom på 70-tallet kuttet mange ut pipe i nybygg og satset kun på en type energi. Elektrisk. I Sverige var imidlertid el.-prisen høy og man ble tvunget til å tenke nytt. Resultatet ble en nasjonal dugnad for å bli uavhengig av fossilt brensel.

- Siden den gang er det investert stort i energiskog, teknologi for pelletsforbrenning og i vannbåren varme, slik at vi ikke minst kan utnytte ulike energikilder, etter hva som er rimeligst å ta i bruk, via vannbårne systemer kan vi koble oss til sola, sier Andrén.

Saken fortsetter under bildet:


Sverige er i dag en sterk pellets-nasjon, det omsettes mer en 2 millioner tonn biobrensel pr år, 40 ganger mer enn i Norge. I Sverige går bare en tredjedel til villamarkedet, resten går til industri og boligforeninger.

I Norge fyrer ingen borettslag med ved. 

Det bygges også ca. 2000 solvarmeanlegg årlig i Sverige, dette tilsvarer 20 000 kvadratmeter areale‚ sier Andrén.

I Norge bygges det ca 50.

Trenger stabilitet
Andren peker på at innen solenergi er det viktig med langsiktige og stabile forutsetninger fra myndighetene. Selve størrelsen på støtte er ikke like viktig som forutsigbarheten.

- I Sverige får man faktisk ikke tilskudd til solvarme på eneboliger, mens i Norge får man ca kr 10 000, så vidt jeg vet, sier Andren.

På tross av dette bygges det mer i Sverige, hva kan det komme av?
- Det er trolig det jeg nevnte innledningsvis, at mange har vannbåren varme, og det å koble til solfangere gir et meget bra energitilskudd i sommer–halvåret, da man har et mindre behov for oppvarming. Man kan klare seg med solvarme til å lage varmtvann i 4-6 måneder, og sparer ca. en tredejedel av årsbehovet for ved. I en slik situasjon blir det så lønnsomt at tilskudd ikke trengs, sier Andrén.

- Vakuumdrevne rørsolfangere har i de siste år vokst og tatt markedsandeler, men fortsatt er det vanlige plane solpaneler som dominerer, forteller Andrén, som har skrevet flere bøker om emnet.

Lars Andrèn holder kurs om mulighetene i solenergi gjennom Skarland Kurs og konferanse. Link: http://kurs.skarland.no/kursoversikt/

Les mer om solenergi her: www.drivkraft.nu www.svensksolenergi.se www.e-kraft.se