- Først tenkte vi å spørre hva bruk av BIM ville koste, men da visste vi at vi ville få et bitte lite antall tilbud. Derfor ombestemte vi oss og sa at her skal det brukes BIM, forteller Diderik Haug fra Statsbyggs forskningsavdeling, til tu.no.

Statsbygg har valgt enkle bygg, stål og betong med hulldekker. Det ene er på 3717 m2 med tre etasjer og kjeller, det andre er på 491 m2. Det blir tilbudsinnsendelse i februar 2010 og byggestart i juli.

Statsbygg vil også kreve at all FDV-informasjon, forvaltning, drift og vedlikehold, skal overleveres av entreprenøren som BIM, sammen med en as-built-BIM.

– Vi søker å fjerne de halvannen meterne med permer som gjerne følger et slikt prosjekt, og som i praksis er utilgjengelige for brukerne av bygget, sier Haug.

– Jeg tror vi klarer å fjerne 30 til 60 prosent av prosjekteringsfeilene på denne måten, sier Haug.

Nå mener Statsbygg at med BIM vil mye av erfaringsoverføringen skje automatisk.

Tekniske entreprenør er YIT og snart begynner selskapet med leveransene til et bygg på 6500 m2 der det er satt krav om BIM.

Innovasjon Norge  lokker med støtte til BiM-prosjekter.

– Vi er beredt til å gi støtte så sant det munner ut i nye innovative prosjekter, sier Kristen Sæverud Brekke, rådgiver i Innovasjon Norge.

Innovasjon Norge har støttet BuildingSmart Norge siden 2004. Tre andre prosjekter er nå løpende og én søknad er til behandling.

– Det kan være aktuelt å støtte private byggherrer som vil benytte BIM, sier Brekke til tu.no.

Les også Penger å tjene på BIM