Målet med de årlige solenergidagene er å øke oppmerksomheten rundt smarte energiløsninger og bruken av disse, spesielt termisk solenergi og elektrisitet fra solceller.

I Norge har det vært ca. 30 solenergiaktiviteter i hele landet – fra Kristiansand i sør til Narvik i nord. Aktivitetene er arrangert av ulike aktører, i samarbeid med Norsk solenergiforening.

– Det er et stort potensial for økt bruk av solenergi, sier generalsekretær Åse Lekang Sørensen i Norsk solenergiforening. – De europeiske solenergidagene er en god anledning til å vise fram mulighetene innen både solvarme og solstrøm.

Arrangementene har vært rettet mot både bransje og privatpersoner, voksne og barn.

Et frokostmøte hos Ecobox var spesielt aktuelt for arkitekter, siden solenergi kan bli en viktigere del av bygningsdesignet og bygningens energibalanse enn i dag - også i Norge.

Solenergidagen i Oslo 4. mai hadde deltakere med ulike fagbakgrunner, og fokuserte på hvordan solenergi kan brukes i praksis. Solar Energy Conference i Kristiansand hadde fokus på utfordringer og muligheter i solcelleindustrien.

I tillegg var det en rekke mindre arrangementer, seminarer, utstillinger og åpne hus. Blant annet kunne privatpersoner besøke eneboliger, et grendesenter, en barnehage og et borettslag som bruker solvarme til tappevann og boligoppvarming, og det var også befaring hos Agder Energi som har et nett-tilknyttet solcelleanlegg og hos Elkem Solar som produserer silisium til solcelleindustrien.

Håkon Borch er en av privatpersonene som har invitert interesserte hjem til seg under de europeiske solenergidagene i Norge. Hans enebolig i Moss har 15 m2 solfangerareal på taket.

– Jeg tror det er et større potensial for solvarmesystemer i Norge, sier Håkon Borch. – Det finnes tusenvis av boliger hvor en investering kan lønne seg, og samtidig gjøre en forskjell i klima- og miljøsammenheng.

Norsk solenergiforening er en ikke-kommersiell organisasjon som på frivillig basis arbeider for økt kunnskap om, og økt bruk av solenergi i Norge.

Foreningen ble stiftet i 1981 og arbeider for å fremme solenergi blant annet ved å skape et samlende miljø med kontakt over profesjonsgrensene, samt å påvirke myndighetene til å tilrettelegge for utnytting av solenergi. Både enkeltpersoner, organisasjoner og firmaer kan være medlemmer i foreningen.

Kilder: Norsk solenergiforening og Innodesign.