- Vi er ikke opptatt av fravær eller skolekarakterer, alt handler om innstilling. Du må ha et ønske om å jobbe som rørlegger. Og du må vise det, sier servicesjef og fagsjef for lærlingene hos Andenæs VVS, Geir Jansen (58) til VVSforum.

Vi møter han og rørlærlingen Tobias Gjerstad (16) utenfor Ullevål universitetssykehus. Her – midt i Oslo – har den solide rørleggerbedriften gående et større rørprosjekt hvor den ferske lærlingen deltar. 

Solid interesse og riktig innstilling

Tobias var skolelei, og slet med å finne motivasjon til å fullføre ungdomsskolen. I fjor sommer tok han kontakt med Andenæs VVS, og dukket opp på jobbintervju med nakkekrage etter en alvorlig motocross-ulykke. I november var han i jobb.

- Jeg fikk beskjed fra læreren før det siste halve året på ungdomsskolen at jeg sto i fare for å ikke få karakterer i flere fag. Jeg fullførte med ok karakterer, men ønsket ikke gå mer skole. Jeg ville jobbe som rørlegger, og hadde hørt at Andenæs VVS var et solid firma. Det har jeg fått bekreftet. Jeg stortrives, sier han smilende.  

Jansen skyter inn:

- Vi skjønte tidlig at Tobias var en gutt med riktig innstilling, og ba ham kontakte oss igjen når han var frisk. Han har ikke fravær hos oss, kommer i god tid før arbeidsdagen starter og viser solid interesse og riktig innstilling til faget. Det er imponerende! Tobias er en gutt vi skal ta godt vare på.

Skryter av opplæringskontoret

De siste ukene har det vært diskusjon rundt opplæringen til rørleggerfaget: Nylig uttalte styreleder i rørleggerbedriftens opplæringskontor Romerike, Baard Aas, til vvsforum.no at avdelingen nå starter kompetansesenter for lærlinger og rørleggere for å bedre kunnskapsnivået til rørleggeren. Rør-guru Ole Larmerud fulgte opp med leserinnlegg.

Jansen har lest sakene. Som servicesjef er han daglig innom temaet lærlinger. Andenæs VVS har i dag 14 lærlinger, og ungdom på venteliste.

- Jeg må berømme den jobben som gjøres på opplæringskontoret i Oslo, det er helt topp. Alle lærlinger som kommer til oss, går via opplæringskontoret. Vi hadde ikke klart dette uten dem, understreker Jansen.

- Vi har over mange år jobbet godt med lærlinger, og det gir resultater. Vi kan ikke ta inn flere lærlinger enn hva vi klarer å følge opp. Det er også vår jobb som bedrift å følge opp lærlingene, og gi dem god opplærling. Da får vi et godt sluttprodukt, legger han til.

Rørbedriften med egen skole

Foruten å være en bunnsolid rørbedrift, er Andenæs VVS kjent for å satse på lærlinger. Internt har de «Andenæs-skolen».

- Vi har et eget opplæringsprogram hvor vi perfeksjonerer lærlingene. Her får elevene årlig 40-60 timer ekstra opplæring innen blant annet sanitær og varme – i tillegg har vi egen sveiseskole. Vi jobber også med hvordan en skal oppføre seg overfor kunden. Det er mange dyktige lærlinger, forteller Jansen.

16 år gamle Tobias er oppvokst på Holmlia i Oslo. Ved siden av lærlinge-jobben engasjerer han seg i prosjektet Oslo sør-satsingen for å bedre miljøet blant ungdom i lokalmiljøet.

- Det er givende, og vi oppnår gode resultater, sier Tobias Gjerstad før han må skynde seg tilbake på jobb.