Norges vassdrags- og energidirektorat sier at dette vil kunne gi verdifull kunnskap og erfaring av internasjonal betydning innenfor teknologiutviklingen av tidevannskraft.

Rystraumen som ressurs og stedsvalg er godt egnet for etablering av pilotanlegg for tidevannskraft, med gode strømforhold og nærliggende infrastruktur.

Produksjonsanlegget skal plasseres på havbunnen der strømningsforholdene er optimale og ulempene for naturmiljøet i Rystraumen er minimale.

NVE begrunner vedtaket med at anlegget er et pilotprosjekt som kan gi verdifull kunnskap og erfaring i videre utvikling av teknologi for utnyttelse av bevegelsesenergien i tidevanns– og havstrømmer.

Flumill AS ser fram til å komme til Tromsø og er fornøyd med at NVE har tro på prosjektet og at testanlegget både kan ja nasjonal og internasjonal verdi.
Ifølge konsesjonen skal det i første omgang utplasseres et testanlegg for utprøving av teknologien. Etter testperioden på to til fire år kan det komme to til fire anlegg til. Anlegget skal ha en maksimal effekt på fem megawatt. Flumill mener Rystraumen egner seg godt for et pilotanlegg.

Flumill har tro på at Rystraumen er godt egnet. Anlegget kommer nært land, hvor også kraften skal føres i land. Selskapet er i dialog med Troms Kraft om anlegget og målet er at de skal være i gang i siste kvartal i år, eller første kvartal neste år.

Anlegget i Rystraumen er først og fremst et testanlegg. Ifølge styrelederen ligger forholdene best til rette for fullskalaanlegg i Storbritannia. Han mener testanlegget vil gi lokale ringvirkninger for næringslivet.

Flumill må ha en organisasjon på plass i Tromsø, med alt fra en håndfull til ti ansatte. Hvor stor synergieffektene blir, gjenstår å se, også fordi det vil bli behov for ulike støttefunksjoner, sier Karl Tore Pedersen.

NVE stiller imidlertid en betingelse for konsesjonen, fordi de mener det er tvil om kunnskapsgrunnlaget er tilstrekkelig og om hvilke virkninger tidevannskraftverket kan ha for naturmiljøet i Rystraumen. NVE krever derfor at Flumill lager et miljøoppfølgingsprogram og detaljplan for nett-tilknytningen og landanlegget.

Flumill vil engasjere rådgivende konsulenter til denne miljøkartleggingen, som skal finne ut om anlegget representerer noen fare for miljø eller fauna.
NVE har allerede gitt konsesjon til et annet tidevannskraftanlegg i Rystraumen, med krav til igangsetting innen 31. desember 2014. Bak planene står firmaet Kinetic AS.

Pilotprosjektet kan få ringvirkninger både nasjonalt og internasjonalt.

Konsesjonsperioden er på 25 år.