- Entreprenøren har nå skiftet ut mange av spjeldene i fire av ventilasjonsanleggene. Mye tyder på at vi har funnet årsaken til den dårlige funksjonen, sier prosjektleder Roar Grøtting i Undervisningsbygg til VVSForum.

Grøtting legger ikke skjul på at det har vært en krevende prosess å finne årsaken til problemene. Det hele startet like etter skoleåpningen i fjor med at elever og ansatte påpekte at både temperatur og luftkvalitet kunne svinge sterkt. Det var også støy over det man bør forvente av moderne ventilasjonsanlegg.

Prosjektleder Roar Grøtting i Undervisningsbygg tror de nå har funnet årsaken til at luften i deler av bygget, ikke har vært som ønsket.
Funksjonalitet
Kuben er et bygg på 42 300 kvadratmeter, med stor takhøyde i mange rom. Det er totalt 20 ventilasjonsanlegg som skal holde holder elever og lærere friske og opplagte.

Kuben ble bygget som totalentreprise, der entreprenøren, AF-Gruppen etter vanlig praksis delte ut underentrepriser til sine entreprenørpartnere og overlot prosjekteringen til disse.

- Som byggherre utarbeidet vi et forprosjekt, og regnet med at entreprenøren ville ta prosjektet i havn derfra. Jeg sitter med en følelse av at de rådgiverne som AF-Gruppen brukte i detaljprosjekteringen i for stor grad ble styrt av underentreprenørene, og at entreprenørene muligens kan ha overstyrt rådgiverne i forhold til byggherrens krav. Det er også klart at ved en slik "oppdelingsmodell" kan oversikten gå tapt og eventuelle feil kan bli med helt inn, sier Grøtting.

Lang prosess
Etterhvert som klagene på inneklimaet steg i antall ble det gjort en rekke undersøkelser, men det skulle ta lang tid før noe skjedde.

- Vi sitter med en følelse av at da klagene kom forsøkte man å maskere bort symptomene i stedet for å gå grundigere til verks, det virket som om vi ble fanget i et «svarteper» spill, der alle ble tapere, forteller Grøtting.

Det skulle ta nærmere et år før man så utkast til løsning etter at Undervisningsbygg med egne og innleide eksperter analyserte anleggene.
Konklusjonen så langt er at flere av VAV-spjeldene er overdimensjonert, de fungerer ikke med de kontrollsystemene og sensorene som er installert.

- For oss som byggherre var det uventet at overdimensjonering av VAV-spjeldene var et problem, og det kan virke som om ventiler og styresystem ikke er kjøpt av samme produsent, det kan jo skape komplikasjoner, sier han.

Det er Gupex som har hatt underentreprisen på ventilasjon ved Kuben.

Trykktap
Av en eller annen grunn har entreprenør gått opp en klasse i størrelse uten at dette er blitt verifisert av rådgiver.

- Jeg er ikke ekspert på ventilasjon, men trykkendringene over spjeld og målepunkter må være store nok til å gi autoritet over ventiler og styre systemene som forutsatt. Hver komponent påvirker helheten, og i dette tilfellet er ikke spjeldene i harmoni med systemet, sier Grøtting.
Grøtting kunne forøvrig godt tenke seg mer kompetanse på ventilasjon og tekniske anlegg i prosjektledelsen hos de store entreprenørene.

- Det er generelt god byggeteknisk kompetanse og dyktige prosjektledere, men på ventilasjon og automasjon går utviklingen fort, det er kanskje litt varierende hvor mye entreprenørene kan. Kanskje de overlater for mye ansvar til andre. De er dyktige til å sikre sine interesser rent økonomisk, men de bør også sikre de funksjonelle kvalitetene, sier han.

Han avslutter med å si at entreprenørene som bygget Kuben nå har som mål å rette opp resten av ventilasjonsanleggene på skolen i løpet av kort tid.