I høst avsluttet Nordisk Energikontroll et stort prosjekt hvor selskapet konverterte tre av de største byggene til Boligbygg til fornybar energi. Den samlede investeringen har vært på 16 millioner kroner, eks. moms. Byggene hadde oljefyring, som nå er skiftet ut med varmepumper. Som spisslast brukes elektrokjel. Nordisk Energikontroll har vært totalentreprenør, med YIT (Mercur VVS Entreprenør, rør), Elkida AS (elektro) og GK Norge AS (varmepumper) som underentreprenører. AF Energi og Miljøteknikk var byggeleder for Boligbygg.

VVS-forum besøkte et av de tre byggene, Myrer omsorg + i Hareveien 10 på Kjelsås. Der er det nå fire Carrier luft/vann-varmepumper på taket og det er ført rør fra taket og ned i fyrhuset hvor den øvrige installasjonen er plassert.

Saken fortsetter under bildet:

4 varmepumper forsyner bygget på 14 etasjer med energi

– Erfaringene fra denne første vinteren, som riktignok har vært mild, er meget gode, opplyser daglig leder Tor Sveine i Nordisk Energikontroll AS.
– De fire varmepumpene har en ytelse på til sammen 400 kW og har i vinter dekket over 80 prosent av varmebehovet. Varmepumpene bygger på en fransk teknologi som kan løfte temperaturen helt til 65 grader selv ved en utetemperatur på minus 15 grader.

Oppsummert i tall er dette et godt prosjekt for Oslo kommune. Beregnet årlig besparelse til strøm er 45 % av tidligere energikostnader til oppvarming – den besparelsen utgjør 650 000 kroner i året.

Over mange år har Nordisk Energikontroll opparbeidet kompetanse over flere år på integrering av varmepumper i større fyringsanlegg. Tor Sveine opplyser at dette er det største prosjektet i sitt slag de har gjennomført.

Saken fortsetter under bildet:

Gunnar Bring i AF Energi og Miljøteknikk i fyrhuset, hvor oljekjelene er skiftet ut og ertattet med varmepumper

Knut Mathisen i Boligbygg forteller at Oslo kommune er kommet langt med utfasing av oljefyring også i etatene Omsorgsbygg og Undervisningsbygg. I Boligbygg har vi skiftet alt. Boligbygg startet med utfasing av oljefyring for flere år tilbake. De byggene som hadde mulighet for fjernvarme ble koblet til Hafslund sitt nett, mens bygg som ligger utenfor fjernvarmeområdet har fått varmepumpe som grunnlast.


Varmepumpene produserer varme til akkumulatortanker


Hele varmesentralen ble oppgradert samtidig med installasjon av varmepumper


Høyhuset i Hareveien 10