-En ordning med energisparebevis vil åpne kjempemarkeder for energirådgivning og tekniske installasjoner, tror Tore Strandskog, næringspolitisk direktør i Norsk Teknologi. Norsk Teknologi og Bellona har i en årrekke jobbet sammen for å få innført hvite sertifikater i Norge.

Første mars kalte de inn til debatt om temaet, med blant annet Heikki Holmås fra SV og Nikolai Astrup fra Høyre.

Forkjemper for energisparebevis
De to politikerne har ulike meninger om hvilke tiltak som best kan føre til energieffektivisering av norske bygg. Holmås er en forkjemper for hvite sertifikater, som allerede har vært i bruk i flere EU-land i en årrekke.
- Erfaringene fra utlandet viser at denne løsningen er lønnsom, forteller han.
- Energisparebevisene koster ikke samfunnet noe, og det får fart på de nødvendige investeringene i energisparetiltak.

Heller skattelette
Astrup og Høyre heller derimot mot en ordning med skattelette for dem som foretar energisparende tiltak i byggene sine.
- Høyre mener dette er en god og kostnadseffektiv løsning som utløser potensialet for energieffektivisering. Vi tror boligeiere vil se at det lønner seg med investering i enøktiltak, forteller Astrup. Men hvis det blir gjennomslag for hvite sertifikater, vil ikke Høyre sette seg på bakbena. -Det viktigste er at vi får bedre virkemidler enn hva vi har i dag, mener Astrup.

Innovasjon og grønne arbeidsplasser
Til tross for visse uenigheter om midlet, er både Høyre og SV samstemte om at klare føringer for energieffektivisering må på plass. Strandskog er enig, og tror uansett at energieffektivisering vil åpne for nye muligheter i de tekniske bransjene.

-I tillegg til selve energisparingen vil det drives frem teknologisk innovasjon og skapes nye grønne arbeidsplasser, mener han.

Kilde: Norsk Teknologi