Boken er forfattet av prof. em. Hallvard Ødegaard, prof. Sveinung Sægrov, prof. Stein Østerhus og 1. aman. Svein Thorolfsson fra Institutt fra Vann og miljøteknikk, NTNU, prof. Oddvar Lindholm og 1. aman. Arve Heistad, Inst. for matematiske fag, UMB og dr.ing. Gunnar Mosevoll fra Skien kommune.
Hallvar Ødegaard er også fagredaktør for boken.

Bokprosjektet er finansiert gjennom et spleiselag mellom Norsk Vanns medlemmer, konsulentbransjen og leverandørbransjen.Vann- og avløpsbransjen dekker et bredt spekter av oppgaver. Dette gjenspeiles ved at bransjen har behov for mange ulike typer kompetanse. I de senere årene har det vært en dalende interesse for vann og avløpsfag blant studenter og målet er at denne læreboken skal være med å snu denne trenden og på den måten styrke rekrutteringen til VA-bransjen.

Det spennende med VA-bransjen er det mangfoldet bransjen representerer. I tillegg til å levere det viktigste næringsmiddelet, skal bransjen håndtere strenge krav til miljø, tverrfaglighet, kvalitet samt gi god informasjon til bevisste kunder.

VA-bransjen må imidlertid fortsatt ha ingeniører som «kan faget», og det er det ingeniørfaglige som er hovedfokus i læreboken. Vann- og avløpsteknikk er en omfattende og rikt illustrert lærebok og oppslagsverk på i overkant  av 700 sider.

Av innhold finnar man blant annet:
– Norsk Vann- og avløpssektor
– Om VA-teknikk
– VA-hydrologi
– VA-hydraulikk
– VA-kjemi
– Vannkvalitet og vannforurensning
– Oppbygning av vannverk
– Vannkilder og vanninntak
– Vannbehov og vannforbruk
– Behandling av forsyningsvann (drikkevann)
– Distribusjon av forsyningsvann
– Forvaltning, drift og vedlikehold av vannverk
– Oppbygning av avløpsverk
– Avløpsvannets mengde og sammensetning
– Oppsamling og transport av avløpsvann og overvann
– Overvann
– Ledningsteknologi for vann og avløp
– Rensing av avløpsvann
– Resipienter og utslipp
– Forvaltning, drift og vedlikehold av avløpsverk
– VA i spredt bebyggelse
– Gjenbruk av avløpsvann og avsalting av havvann