BIM, som også kan kalles digital 1:1 modell av en bygning, tilhører fremtiden for alle deler av byggenæringen. 3 D begynner å bli standard ved all planlegging og prosjektering innen byggebransjen, så det er helt naturlig at også Norsk Vann tar opp tråden og belyser mulighetene som dette verktøyet gir.

Hva er gevinsten
Under fagdagen vil Inger Hokstad, BA-nettverket, forklare hvilken fordeler BIM gir. Hun stiller også spørsmålet om BIM kun er aktuelt for nyanlegg og hva man skal gjøre med eksisterende anlegg.

Bergen bygger fire nye avløpsrenseanlegg og Kristine Akervold fra Bergen kommune vil fortelle om hva gevinsten har vært i prosjekteringsfasen.
I Oslo er ring 3 – Ulven-Sinsen – under bygging. Torbjørn Tveiten og Inge Tørnes fra Via Nova vil i sitt foredrag fokusere på hvordan det er benyttet 3D samordningsmodell/BIM for Samferdsel. Dette prosjektet er teknisk komplisert og derfor har det vært viktig å benytte 3DE aktivt for å ha kontroll på alle de tverrfaglige utfordringene. Det vil også bli rettet fokus på de erfaringene som er gjort i prosjekteringsfasen og byggeperioden samt hvordan man har jobbet med VA-faget.

Ser på samspillet
Ved utbyggingen av den nye terminalen på Gardermoen bygges det 2 000 kummer og sluk samt ditto ledninger. Her vil kan se på samspillet mellom utbygger, konsulent og entreprenør. Oslo Lufthavn Gardermoen samarbeider med leverandør og konsulent for dataoverføringer fra DAK-verktøy til Gemini VA.

Avslutningsvis på fagdagen blir det debatt, der Anne-Kristine Misund fra Trondheim kommune er innleder.