Earth Overshoot Day markerer datoen vi har brukt opp alle verdens ressurser for resten av året – og der alt ytterligere forbruk er overforbruk. For Norge havner denne dagen i år allerede 12.april. Det vil si at om hele verdens befolkning lever slik som vi gjør her i Norge ville alle ressursene vært tomme den 12. april. 

Vi vet at bygg står for 40 prosent av verdens energibruk, og en av mulighetene for å utsette datoen for Earth Overshoot Day, er å ta i bruk løsninger for energieffektivisering i bygg. Ifølge Earth Overshoot Day kunne datoen blitt flyttet minst 21 dager, uten noe tap når det gjelder produktivitet og komfort. Med en forsinkelse på 21 dager ville Norge blitt best i Norden med tanke på når Earth Overshoot Day inntreffer. 

Halvert strømforbruket

Hotel Norge i Kristiansand er et godt eksempel på et bygg som har implementert energieffektive løsninger, og oppnådd gode resultater, uten at det har gått ut over kundeopplevelsen.

 –  Som det første hotellet i Norge som ble Miljøsertifisert allerede i 1997 er dette arbeidet like viktig for oss i dag som den gang. Vi registrerer at gjestene våre i større grad enn tidligere er opptatt av bærekraft, og disse vil vi jo gjerne beholde. Ressursbesparende løsninger med tanke på fremtiden har alltid vært et viktig mål for oss, sier hotellsjef Ina Rismyhr ved Thon Partner Hotel Norge. 

Schneider Electric har levert løsninger til hotellet, og deres partner OneCo har montert løsningene. Dette gir hotellet mulighet til å blant annet styre varmesentral, kjøling, vifter og lading. Hotellet har også installert solceller og hatt stort fokus på å redusere matsvinn.  Alt dette har sammen bidratt til at hotellets energimerking har gått fra å være en svak D i 2011 til energimerking sterk A i 2023. Samtidig har strømforbruket blitt halvert fra 2814019 kWh i 2007 til 1426420 kWh i 2023. 

 Nominert til «Årets Energismarte Bygg»

Vice President Digital Energy Division i Schneider Electric Norge, Leonard Celegin, skryter av hvor fremtidsrettet Hotel Norge har vært i sin tilnærming. 

–  Ved å la byggautomasjonssystemet håndtere og styre hotellets tekniske infrastruktur, kan hotellet optimalisere energiforbruket basert på brukernes behov uten å risikere energisløsing. Vanligvis gir investeringer i denne typen løsninger utslippskutt på opptil 40 prosent, avhengig av hva som var installert før rehabiliteringen, med en avkastningstid på cirka fem år. Styresystemer for bygg med integrering av lokale fornybare kilder resulterer både i en økonomisk fordel for eiendomsbesittere og i økt motstandskraft og bærekraft for anlegget, ettersom vedlikeholdet kan skje basert på sanntidsdata fra bygget, sier Celegin. 

Nylig var hotellet nominert til prisen «Årets Energismarte Bygg», med den begrunnelsen at hotellet gjennom omfattende renovering og innovative løsninger, inkludert installering av solceller og smart styring av elektrisk lading, har redusert strømforbruket betydelig. 

– Hotel Norge er et strålende eksempel på hvordan investeringer i energieffektivitet kan føre til betydelige reduksjoner i strømforbruket uten å gå på kompromiss med kundeopplevelsen, avslutter Stian Thorsrud,kommunikasjonsdirektør i OneCo i pressemeldingen.