Bystyregruppene til Høyre, Venstre, KrF og SV er blitt enige om å bygge nytt museum for verdensarven etter Edvard Munch. Enigheten innebærer at vinneren av arkitektkonkurransen for nytt Munch-museum, Lambda, realiseres i Bjørvika. I tillegg er partigruppene enige om et storstilt 5-årig områdeprogram for utvikling av Tøyen på 25 millioner kroner årlig.
 
Verdens Munch-hovedstad vil fra 2018 ha et praktbygg til å formidle, ta vare på og forske på arven fra en av verdens fremste kunstnere.

Lambda vil gi Oslo nye muligheter til å skape interesse og forståelse for Munchs arbeider og kunst. Frem til Lambda står ferdig, skal Munch-museet gis økonomisk handlingsrom til kvalitetsforbedringer, konservering og andre forberedelser til flytting, heter det i en pressemelding fra byrådet i Oslo.
 
Avtalen går blant annet ut på å bygge en Tøyen Vitenpark, et nytt vitensenter. Videre skalk Teknisk Museum inn i nytt bygg der, og det skal bygges nytt badeland i kommunal regi på Tøyen, som planlegges ferdigstilt samtidig med det nye Munch-museet.
 
Når utformingen og gjennomføringen av alle disse byggeprosjektene skal realiseres står utfordringene i kø for å skape bygg som følger opp både energi- og inneklimakrav til fremtidige bygg.

Det har vært reiset en del kritikk mot prosjektet Lambda. I desember refererte VVSforum til Jeremy D. Hutchings, førsteamanuensis og Erling Skaug, professor emeritus, begge ved Universitetet i Oslo påpekte at et stabilt inneklima er vesentlig for bevaring av kunstverk. De påpekte at klimaanlegg er ressurskrevende, med høyt energibruk og behov for kontinuerlig ettersyn.

”Generelt er drift og vedlikehold lavt prioritert i offentlige budsjetter, særlig for kulturinstitusjoner, jf. Munch-museets tilstand i dag. Samlingenes bevaring blir dermed dobbelt utsatt”, skrev de i en artikkel i Aftenposten.
 
Her kan du hente hele avtalen de fire partiene imellom.