Ida Bryn er et navn som går igjen når det er snakk om spennende og omdiskuterte byggeprosjekter. Som partner i Erichsen & Horgen har hun vært med på flere av de siste årenes prestisjeprosjekter. Kanskje er det ikke tilfeldig at det var Erichsen & Horgen som ble hennes arbeidsgiver, for de prosjekterte det som for alvor vekket hennes interesse for VVS og energispørsmål. Men det begynte i et klassisk norsk industrimiljø, forteller hun.

– Jeg vokste opp i Porsgrunn under oljekrisen på 1970-tallet. Det å gå i biltomme gater var en flott opplevelse som skapte et engasjement for miljø. I 1976 så jeg et fjernsynsprogram om Veritas-bygget på Høvik. Der var det første huset i Norge med sjøvanns-varmepumpe. Rådgivende ingeniører var Erichsen & Horgen med sivilingeniør John Nordhagen som prosjektleder. I dag jobber vi sammen.

Når man vokser opp i et industrimiljø som Grenland lærer man at man må produsere noe, og jeg var fascinert av teknikken. Dette var den gang det største industrimiljøet i Norge, og er det fremdeles. Både industrikjempene og de mange småbedriftene representerer en unik industrikompetanse. Min interesse for teknikk skyldes mye nærheten til industrien.

Porsgrunn var et fint sted å vokse opp, og det var ikke bare industrien som var spennende. Her var det en sterk politisk bevissthet. Også kvinnebevegelsen var tidlig der. Vi hadde bl.a. kvinnehuset der vi så og hørte, men jeg var ikke aktivt engasjert.

Dagen etter at jeg hadde sett fjernsynsinnslaget om sjøvanns-varmepumpen spurte jeg min far om hvor man kunne lære om slikt. Han er maskingeniør fra NTH og visste svaret. Da jeg begynte på NTH i 1977 var vi fire jenter. Da jeg gikk ut i 1981 var vi to igjen – av to hundre kandidater. Men det var et flott miljø, jeg fant mannen min ganske fort der oppe. Jeg tok maskinlinjen, som min far, med VVS som hovedfag til slutt.

Min første jobb var i rådgiverfirmaet Gjettum, med fjernvarmeutbyggingen i Trondheim som arbeidsfelt, det var fjernvarmesentralen på Heimdal og ledningsnett mot byen. Fjernvarme og fjernkulde er fint, men fjernvarmeverkenes monopolsituasjon er uhørt!

Fra Gjettum og fjernvarme flyttet jeg over til SINTEF arkitektur og byggeteknikk. Der begynte jeg med lavenergihus og var med på internasjonale prosjekter. Doktorgradsarbeidet gjorde jeg mens jeg var hos SINTEF klima- og kuldeteknikk. Det gjaldt energiinformasjon og systemer for atriumdesign Vi så at det ble brukt mer og mer glass og at det var et behov for å ta fatt på problematikken rundt glass. Jeg fikk doktorgraden i 1992.

– Jeg kom til Erichsen & Horgen fra forskerstillingen i SINTEF i 1995 og i 2008 fikk jeg en professor 2-stilling ved Høgskolen i Oslo. Professor 2 er 20-prosents stillinger som er opprettet for å sikre kompetanseutveksling mellom næringslivet og skolene.

– Når jeg legger jobben bak meg er det familien og friluftsliv som gjelder. Jeg er gift og har en sønn og en datter, begge i den alder da de snart forlater redet. Da blir det slutt på kjøring til og fra håndballtrening og den slags, og mer tid til friluftsliv. Det å gå på tur i skogen og på fjellet er min hobby. Vi har hytte i Bondal i Telemark, så vi er ofte på Gaustatoppen. Vi seiler også en del.

Og når Ida Bryn og mann kommer hjem fra jobb eller tur, er det det gode liv som gjelder:
– Jeg setter pris på god mat og min mann er en flink kokk. Jeg finner gode råstoffer, så tryller han frem noe godt av det. Helst med vin til. Det blir godt inneklima av slikt.