Morten Leopold Helgerud i Honeywell mener at rapporten til Mattilsynet burde sette et mye større fokus på løsninger som kan bidra til at man kan få bukt med problemene. Men man må tørre å ta i bruk riktig teknologi. Når det gjelder regelverk og sikring mot tilbakeslag, så finnes både drikkevannsforskriften og TEK10 som beskriver at det ikke er tillatt å forurense vannet, uten at de beskriver løsninger slik NS-EN 1717 gjør.

I NS-EN 1717 står det klart og tydelig at man skal beskytte seg mot forurensning av drikkevann i drikkevannsinstallasjoner, og generelle krav til utstyr for å hindre forurensning ved tilbakestrømning.

- Jeg håper Mattilsynets rapport nå bidrar til at det blir ytterligere fokus på NS-EN 1717, for å sikre liv og helse og at standarden blir implementert i lovverket. Norsk standard er frivillig, og det blir dermed opp til hver enkelt om de vil foreta seg de nødvendige tiltakene for å finne holdbare løsninger, sier Morten Leopold Helgerud.
- Som forbrukere er vi alle avhengig av drikkevann fra forsyningsnettet, uten forurensning som kan forårsake sykdomstilfeller i alvorlig eller svært alvorlig grad.

Utsatte installasjoner
Det at Mattilsynet har avdekket feil og mangler, medfører at nødvendige tiltak kan iverksettes for å sikre drikkevannet vårt.                                             

- Honeywell har i flere år hatt fokus på å sikre drikkevannet, spesielt rettet mot utsatte installasjoner. Det er mange utsatte installasjoner rundt om i Norge som står ubeskyttet mot tilbakeslag, hevert og overtrykk og det kun flaks at det ikke har skjedd flere tilfeller av forurenset drikkevannet med alvorlig utfall. Offentlige svømmebasseng, pumpestasjoner, labratorier og landbruk er blandt abonnementene som har væsker i kategori 5 iht. norsk standard NS-EN 1717. Vi kan alle være enige om at væsker fra denne type installasjoner er noe vi hverken skal eller ønsker å konsumere på grunn av tilstedeværelsen av mikroorganismer eller virus, påpeker Helgerud.

Saken fortsetter under bildet:

Morten Leopold Helgerud håper vannverkene ser på alle muligheter når det gjelder løsninger for å komme problemet med tilbakeslag til livs.

Samarbeider med Axflow AS
Honeywell har et tett og godt samarbeid med Axflow som er distributør av selskapets VA produkter. 
- Vår samarbeidspartner på VA-siden, Axflow sitter på meget god kunnskap om å sikre drikkevannet iht. NS-EN 1717. Blant annet er produktsjef Paal Schlytter, hos Axflow, for mange en kjent pådriver for NS-EN 1717.
- Vi er den eneste produsenten som leverer produkter for alle væskekategorier og har fortsatt fokus på videreutvikling av løsninger og systemer for å beskytte drikkevannet.

Kommunalteknikk 2013
Mandag 13 mai åpner Kommunalteknikk dørene på Telenor Arena. Det vil  Axflow være representert med en stand på 100m2.
- Der vil du finne Honeywells tilbakeslagsventiler, inkludert den nye CBU140 som beskytter mot væsker i kategori 5. Ta turen innom for å vite hvordan du kan beskytte drikkevannet for å sikre liv og helse, sier en engasjert Helgerud etter å ha lest Mattilsynes rapport.