Tveita Borettslag i Oslo er et er et av de største i landet med til sammen 819 leiligheter. Man er nå i full gang med omfattende enøk-tiltak, der ambisjonen er å redusere energi¬forbruket med hele 11 mill. kWh pr år, som representerer en halvering av energi¬forbruket. Investeringene skjer i forbindelse med andre rehabiliteringsarbeider. Enøk-tiltakene er beregnet til 23 mill. kroner., mens årlig energibesparelse er beregnet til 6 millioner kroner

Grønn energi og CO2
Ingen boform kan konkurrere med blokker når det gjelder energisparing i utgangs¬punktet, og det samme gjelder for enøk-tiltak. Sentraliserte anlegg gir stor mulighet for gevinst.

Ved Tveita Borettslag gjør man foruten etterisolering en rekke spennende tiltak: Det installers to luft-til-vann varmepumper i hver av de tre høyblokkene. En er CO2-varmepumpe som henter varme fra avtrekksluft og som er tilstrekkelig for varmtvannsberdningen. Den andre er en tradisjonell varmepumpe som leverer varme primært til varmeanlegget.

- Det installeres også en bio-oljekjel som erstatter mineralolje, det er første gang vi er involvert i dette. Det er i seg selv er et spennende tiltak, siden man heretter kan fyre på fornybar energi, forklarer Thorsrud i Akershus Enøk og Inneklima, som er rådgivende og prosjekterende firma for enøk-arbeidene.

Det spesifikke forbruket i borettslaget vil reduseres fra 279 kWh per kvadrat til 138 kWh per kvadrat, og det installeres også avansert varmestyring

- Å benytte varmepumpe på denne måten er ikke nytt. Svært mange borettslag i Oslo har lignende løsninger. Foruten størrelsen, er det spesielt at det benyttes varmepumpe med CO2 som kuldemedium. Tidligere har vi for eksempel benyttet propan som kuldemedium, forklarer Thorsrud.

Gode forutsetninger
Hvis borettslaget har vannbårent varmeanlegg eller felles varmtvannsbereder, samtidig som det er sentrale avtrekksvifter som trekker fra badene, vil dette normalt kunne gjøres. Men det er svært tilfeldig om det gjøres enøk i et borettslag.

- Hvis det kommer et aktivt styre, blir det ofte tatt tak i. Og det betyr mye for økonomien til borettslaget og til beboeren, sier Thorsrud, som jobber med enøk i borettslag. Nøyaktig løsning lik den Tveita har, er det ingen som har, men luft-vann varmepumpe er det mange av borettslagene som vurderer, sier Thorsrud.

Bioljekjelene er i drift, sammen med halvparten av varmepumpene, mens varmepumpe som i hovedsak gir varme til varmeanlegget og varmestyringen er nå under installering.

Borettslaget har mottatt 4.000.000 i støtte fra Enova og 1.000.000 fra Oslo kommune.

- Det er et spennende prosjekt på mange måter, men det er viktig at borettslagene undersøker muligheter for enøk-tiltak når de planlegger rehabilitering. I dette tilfelle kom vi litt sent inn, slik at det ble lagt el.varmekabler i badegulvene rett før vi startet. Men totalt sett vil dette bli en vellykket satsing, det viser også våre erfaringer fra tidligere prosjekter, sier siv. ing. Espen Thorsrud.

Akershus Enøk og Inneklima er en "spill-off" av Enøk-senteret Akershus, som var et fylkeskommunalt enøk-senter som ble avviklet i 2004. Noen av de ansatte overtok denne aktiviteten, og drever videre som Akershus Enøk og Inneklima as.