En rekke systemer har doble sett av vifter
Mer enn 80 ventilasjonsaggregater leverer luft til like mange avdelinger ved det nye Østfoldsykehuset i Sarpsborg. Fläkt Woods leverer alle aggregatene til GK Norge, som har det totale entrepriseansvaret.

Standardisering
De 80 ventilasjonsaggregatene inneholder en rekke teknologiske løsninger som skal tilfredsstille sykehusets krav og ønsker.

For å gjøre drift og vedlikehold enklest mulig har man valgt å standardisere modellene der det er mulig. Her ligger naturligvis også valget om å bruke en leverandør. Dette gjør innkjøp og skifte av filter så enkelt som mulig, ved siden av enklere opplæring, vedlikehold og eventuelt vedlikehold eller oppgraderinger.

- Det kan f.eks. være et skifte av tetningslist, har man flere av hver model av aggregat trenger man mindre deler på lager, sier Jan Erik Gjerde, prosjektansvarlig ved Fläkt Woods.

En viktig egenskap med aggregatene er at de er kompakte og oversiktlige å betjene, med enkel tilgjengelighet via luker og dører. Et annet trekk ved aggregatene er at de er enkle å rengjøre, hvert aggregat tåler grundig vask.

- Ikke minst i forhold til sikkerhet og trygghet er muligheten for rengjøring viktig. I tillegg kan vaskevannet ledes til kontrollert behandling, sier Gjerde.

Spesialisering
I tillegg til høye krav er det naturligvis også spesielle krav til luftkvalitet; ved operasjonsstuer, isolat for pasienter med svekket immunforsvar og laboratorier for potensielt farlige sykdommer. Systemet skal forhindre at hverken epidemier eller infeksjoner kan komme videre via ventilasjonsanlegget.
Ved en rekke avdelinger er aggregatene utstyrt varmegenvinnere som ikke lekker luft over til ny luft, såkalt batterigjenvinnere. I tilegg har flere av aggregatene som behandler luft som som kan inneholde farlige smittestoffer egne spesialfilter i tillegg, som krever egne rutiner for utskifting.

Ved operasjonsstuene er det egne ventilasjonssystemer i tillegg til de som sørger for romventilasjon. Disse leverer en kontrollert luftstrøm av hygienisert luft over operasjonsbordet.

Bruk av filtrert omluft, fortynning og ulik trykksetting av rom brukes også for å hindre at smitte eller biologisk materiale skal komme på avveie. Det er også omfattende back-up for flere spesialavdelinger, og pasientenes sikkerhet står alltid i fokus.

Saken fortsetter under bildet:

Et lite spesialaggregat som er tilpasset med en hygenisk filterløsning.

Framtidsrettet
Ved siden av de spesifikke krav som en en helseinstitusjon stiller har man tatt mål av seg å levere et et framtidsrettet og  energivennlig anlegg. Det er stilt krav til energieffektivitet og spesifikk vifte kraft (SFP).
Avhengig av grad av sikkerhet stilles det forskjellige krav til varmegjenvinning. Noen ganger går hygieniske barriærer først. Likevel regner man med at alle anleggene vi holde Energiklasse B med god margin.
Ved siden av aggregater som har spesialfunksjoner er det også vanlige aggregater til å forsyne korridorer og fellesrom med luft. Disse aggregatene er utstyrt med roterende gjenvinnere, dette er den mest energieffektive teknologien for energisparing. 
Hele anlegget er Eurovent sertfisert.

Ekstra tiltak

Det er ingen hemmelighet at det er mange hestekrefter i sving i den øverste etasjen der alle de 80 aggregatene befinner seg. Derfor har man bevisst valgt lydsvake anlegg av høy kvalitet. For å unngå vibrasjoner har man lagt vekt på dette under monterieng av anleggene. Flere av de største anleggene er utstyrt med vibrasjonsdempende såler.

- Lavt støynivå er viktig. Ved flere av avdelingen vil det være pasienter med ulike psykiske lidelser. Kontrollerbare omgivelser er svært viktig her, sier Gjerde.

Små detaljer er også viktig for den totale sikkerhet, som spesialmonterte vannlåser på kondensvann, som ikke kan komme inn i rommet, og som går til avløp.

Fakta:
Østfold Sykehuset er på 85 ooo kvadratmeter, vil få kapasitet på ca 700 senger skal være i klinisk drift i november 2015. All teknisk drift  av sykehuset skal foregå fra et egent servicebygg noen hunder meter utenfor sykehuset. Til og fra bygget blir det bygget 400 meter spesialkulvert for kommuniksjon.