Mayers lov

Loven om energiens bevarelse, også formulert som loven om ekvivalens mellom varme og arbeid. I følge denne loven er mengden av energi konstant, den kan verken skapes eller ødelegges, bare gå over fra én form til en annen. Mayers lov er også kjent som termodynamikkens første lov.
I sin avhandling som ble trykt i 1842 uttrykte Mayer det slik: "Det finnes bare én eneste kraft. Den går i et evig kretsløp i den døde så vel som i den levende natur. Der som her skjer ingen hendelse uten at kraften forandrer form". Mayer bruker her ordet kraft der vi ville brukt energi.
Den britiske fysikeren James Prescott Joule (1818-1889) presenterte en liknende idé i 1843, i et foredrag han holdt for British Association i Cork 21. august det året.
Mayer, Joule og den tyske legen og fysikeren Hermann Ludwig Ferdinand von Helmholtz (1821-1894) regnes som grunnleggerne av læren om varmen som energiform og energiens konstans.

Robert Julius Mayer var sønn av en velstående apoteker. Som ung viste han stor interesse for mekanikk, og gjorde både fysiske og kjemiske eksperimenter. Han studerte medisin ved Eberhard-Karls-universitetet i Tübingen, der han støttet en forbudt organisasjon. Det førte til at han ble bortvist fra universitetet i ett år og tilbrakte en kort periode i fengsel.
Da Mayer var ferdig med medisinstudiet i 1838, tok han jobb som skipslege på et hollandsk seilskip som skulle til Jakarta. Det skulle bli en ferd av stor betydning for fysikken.
Han observerte at stormpiskede bølger er varmere enn stille hav. Det fikk ham til å tenke over varme som fysisk fenomen, altså varmens forhold til bevegelse. På den samme turen la han også merke til et spesielt fenomen ved blod i varmt klima. Første gang han gjorde en årelating på en sjømann var blodet unormalt rødt, så han trodde han hadde funnet en arterie. Men så oppdaget han at dette var normalt i varmt klima, fordi kroppen trenger mindre energi for å opprettholde kroppstemperaturen. Folk forbrenner mindre av maten de spiser, og genererer mindre varme.
I 1841 slo Mayer seg ned som lege i Heilbronn og giftet seg. På denne tiden ble fysikk hans nye lidenskap, og årette etter fikk han publisert resultatene av sine undersøkelser.
Mayer gjorde det godt som lege i flere år, men så ble han mentalt syk. I 1848 mistet han to av sine barn på kort tid, og han opplevde at andre fikk æren for hans oppdagelse. 18. mai 1850 forsøkte han å begå selvmord, og fra 1852 til september 1853 tilbrakte han tretten måneder på mentalsykehus i Göppingen og Winnethal.
Etter at han ble utskrevet i 1854 begynte Mayer omsider å bli anerkjent. I 1858 ble han gjort til æresdoktor ved universitetet i Tübingen, og i j juli 1867 ble han hedret med personlig adelskap. Fra da av het han Julius Robert von Meyer. Han fortsatte å arbeide som lege til sin død.


Julius Robert Mayer:
• Ueber die quantitative und qualitative Bestimmung der Kräfte.
Skrevet i 1841, først utgitt i 1893, etter Mayers død.

• Bemerkungen über die Kräfte der unbelebten Natur.
Annalen der Chemie und Pharmacie, Heidelberg, 1842.
John Tyndall (1820-1893)
• Heat Considered as a Mode of Motion. New York: D. Appleton and Co., 1863.
Denne boken var viktig for å sikre Mayers prioritet som første oppdager av loven om energiens bevaring.

Hermann helmholtz:
• Über die Erhaltung der Kraft. Berlin, 1847.