- Returluften fra vanlige støvsugere gir dårlig inneklima. Andelen returstøv som følger med returluften, varierer avhengig av hvor bra støvsuger du har, men selv de mest moderne støvsugerne vil støte ut farlige stoffer. Returluften virvler i tillegg opp mer støv i rommet. En sentralstøvsuger derimot blåser den farlige returluften og alt den inneholder ut av huset, forklarer Jon Dehli i ventilasjonsfirmaet Flexit.

Vanlige støvsugere varmer opp og svir finstøvet før den blåser det ut igjen i rommet. Oppvarming av støv frigir små partikler og flyktige stoffer. Forskning fra Norges Tekniske og Naturvitenskaplige Universitet viser at kroppens cellefunksjoner blir hemmet når de utsettes for de frigitte stoffene.

- Lungecellene deler seg ikke som de skal, og aktiviteten i cellenes "kraftverk", mitokondriene, blir svekket. De hvite blodcellene, selve bærebjelken i immunforsvaret, påvirkes også. Forskning viser at heller ikke de hvite blodcellene reagerer normalt når de blir utsatt for de stoffene fra oppvarmet støv, skriver Flexit i pressemeldingen

Ny sentralstøvsuger
Sentralstøvsuger kan monteres enkelt i både nye og eksisterende boliger. Mange har fått øynene opp for fordelene med sentralstøvsuger kontra en vanlig støvsuger.

- I tillegg til at det farlige finstøvet blåses ut av huset blir det mye enklere å støvsuge og det på et lavt lydnivå. Flexits nye sentralstøvsuger har en rekke nyvinninger. Støvsugeren er enkel å sette opp i både nye og eksisterende boliger. Man må ikke la seg skremme av selve monteringen. Du kan montere selv eller kontakte fagpersoner som sørger for best mulig plassering og montering, forteller Dehli.

Lavere lyd og mindre energibruk
- Den nye serien Flexit CVR har fire forskjellige typer, og er en videreutvikling av de forrige modellene. Maskinene fått lavere lyd noe som gir lavere lyd både i rommet der støvsugingen foregår, lavere lyd til omgivelsene der støvsugeren er plassert og lavere lyd ut av huset. Mer energieffektive motorer reduserer energibruken under støvsugingen uten at dette går på bekostning av støvsugerens sugeeffekt, poengterer Dehli.

Nytt brukerutstyr og trådløs kommunikasjon
Av andre nyvinninger er slangen er gjort lettere, noe som forenkler rengjøringen ytterligere. Styringen er trådløs og slangen er dermed uten styrekabel. Trådløs kommunikasjon mellom sugeenhet og håndtak gjør det i mange tilfeller unødvendig å trekke styringskabel.

Slangen finnes med to ulike varianter av håndtak, med LCD-infodisplay og med LED-infolys. Her får man blant annet varsel ved behov for bytte av pose/tømming av beholder. Begge variantene har av/på bryter i håndtaket. Sugestyrken på maskinen reguleres fra håndtaket.