Oslo er derfor den første kommunen i Norge som jobber så konkret med en fremtidig klimatilpasning.  Oslos byråd for miljø og samferdsel Guri Melby (V) tror det ikke er noen grunn til at Oslo ikke kan rammes av endringer i værtyper og klima.

-Da må vi være forberedt, sier hun, og påpeker at å utvikle en klimatilpasningsstrategi så betyr det et bredt samarbeid mellom alle aktuelle sektorer og virksomheter.

Hun viser til at det allerede er mange store prosjekter på gang  med åpning av bekker og elver, kartlegging av flomsoner, arbeid med grønne tak, sikring av kritisk infrastruktur og bevaring av verdifull vegetasjon, sier hun. Og legger til at prosjektene skal fortsette og forsterkes fremover.

En stor by som Oslo har lite med naturlig drenering, og etter hvert som byen fortettes øker behovet for å kunne håndtere overvann. Trær og vegetasjon er et solid bidrag til å avhjelpe klimaendringene, derfor er satsing på grøntarealer, trær og grønne tak blant tiltakene.

Oslos byråd for miljø og samferdsel mener at vi må ta innover oss at Norge vil rammes av klimaendringer.

-Vi ønsker å tilegne oss mer kunnskap og å iverksette nødvendige tiltak. Gjennom arbeidet med klimatilpasningsstrategien har vi fått en brede og dypere forståelse av hvordan klimaendringene påvirker byen Oslo, og hvilke tiltak som vi bør sette i gang på kort sikt, mellomlang og lang sikt, sier Melby.

Melby viser til den første stortingsmeldingen om klimatilpasning som kom i mai 2013 og fokuserte på økte nedbørsmengder og kraftigere regnskyll. I denne meldingen ble ansvaret for fremtidig tilpasning til klimaendringer gitt til kommunene.

Først skal klimatilpasningsstrategi for Oslo kommune 2015-2030 gå til bystyret, sannsynligvis i første møte på nyåret, 4. februar. I løpet av neste år skal en handlingsplan foreligge.

Dokumenter Oslo kommune:
Klimatilpasningsstrategi for Oslo kommune 2014 – 2013 – Oslo en klimarobust by, og bakgrunnsdokumenter
Skriv: klimatilpasningsstrategi i søkevinduet på Oslo kommunes nettside som kommer opp, og du får dokumentlinker.