Et energibesparende og velfugerende anlegg ble bygget inn i eldre eksisterende bygningsmasse, noe mange kommuner kvier seg for.

I dag er Kampen Skole et forbilde innen kulturvern, inneklima og energiøkonomi. Luften kommer sidelengs langs gulvet og stiger sakte til værs. Ventilasjonen er behovsstyrt etter både varme og CO2. Vvsforum har tatt en prat med vaktmester Jon Andreassen ved Kampen Skole.

- Hva er ditt generelle inntrykk av ventilasjonsanlegget?
- Generelt mener jeg at dette er et meget bra anlegg. Det tok litt tid fra jeg begynte å drifte det til jeg forsto fult ut hvordan det virket og klarte å ta ut potensialet i det. Slike anlegg er avhengig av at de som skal drifte dem forstår hvordan det skal driftes.

- Vi er kjent med at tilførselen av luft er utradisjonell, og kommer "sidelengs" inn og stiger opp langs verme elementer og kroppen på elevene. Vet du om det er gjort andre steder?
- Jeg kjenner ikke til andre anlegg med samme funksjonalitet.

Saken fortsetter under bildet:

Vaktmester Jon Andreassen ved Kampen skole er svært fornøyd med funksjonaliteten ved ventilasjonsanlegget på Kampen skole

Fungerer det bra?
- Etter min erfaring og oppfatning fungerer det veldig bra. Hovedhensikten med løsningen er jo å få frisk luft inn lavt i rommet og helst ikke over 19 grader C. For da vil luften stige opp etter hvert som den varmes opp av personer og radiatorer i rommet for så å bli sugd ut av avtrekket som er plassert høyt på veggen.

Saken fortsetter under bildet:

Stort og godt filter sørger for ren luft


- Etter det vi har forstått er det sensorer på Co2 og temperatur styrer lufttilførselen. Hovrdan fungerer det?
- Dette virker bra. Vi ventilerer ikke rom som ikke er i bruk eller har få mennesker i rommet. Dette er energibesparende.

- Er det gjort flere velvære målinger eller laget rapporter ?
- Studenter ved HIO har hatt anlegget bygget som prosjekt, men jeg har ikke sett noen resultater av det ennå. Tidligere målinger har vist svært gode resultater.

- Hvordan er energiforbruket?
- Vi har ikke gode sammenligninger med andre tilsvarende bygg men generelt inntrykk er at vi ligger 15 – 25 % lavere på forbruk pr kvm enn skoler i nærheten.

- Har du erfaring med andre ventilasjonssystemer, er dette noe som du kan tenke deg anvendt på andre bygg?
- Jeg har selv ikke driftet andre typer anlegg, men mener etter diskusjoner med andre vaktmestre i osloskolen har jeg blitt overbevist om at vårt anlegg er blant de beste.