Den internasjonale standarden for energiledelse har fått tittelen NS-EN ISO 50001. Dette er et universelt verktøy som omfatter krav til energiledelsessystemer med brukerveiledning. Bærekraftig energibruk og energieffektivisering er et globalt virkemiddel for å redusere utslipp av klimagasser. Det er antatt at systematisk energiledelse vil kunne ha en positiv innvirkning på rundt 60 prosent av verdens energibruk.

Kritisk innsatsfaktor
Områdedirektør i NHO, Petter Brubak sier dette om at vi nå har innført en ny internasjonal standard for energiledelse i Norge:
- For den enkelte virksomhet er energi en kritisk innsatsfaktor for drift og kan utgjøre en stor kostnad. Virksomheten alene kan i begrenset grad påvirke energipriser, myndighetenes politikk eller den globale økonomien, men alle kan forbedre måten de bruker energi på gjennom et styringssystem.

Direktøren i Standard Norge, Trine Tveter er også opptatt av at et styringssystem vil øke energieffektiviteten og redusere kostnadene.
- Energiytelsen vil også kunne bli bedre med en slik standard, påpeker Tveter.

Støtte fra Enova
Så langt har 190 virksomheter i 26 land bet sertifisert energiledelsesprogram etter ISO 50001. I Norge er blant annet Norsk Hydro og Alcoa i sluttfasen med selve sertifiseringsprosessen.

Enova er med og støtter den nye internasjonale standarden og områdeleder for Industri i Enova, Marit Sandbakk har denne kommentaren:
- Med energiledelse settes arbeidet med energi inn i organisasjonens ledelsessystemer og energi blir et måleparameter på linje med andre viktige faktorer.