– Gjennom utviklingen av prosjektet har vi vist at det er realistisk og oppnåelig å få til et plusshus i teknologibyen Trondheim. Fremover vil vi jobbe for å finne motiverte og miljøbevisste kunder som vil bli leietakere i dette banebrytende prosjektet, sa administrerende direktør Kyrre Olaf Johansen i Entra Eiendom i oktober i fjor, da Entra Eiendom, Skanska, Snøhetta arkitekter, miljøorganisasjonen ZERO og aluminiumselskapet Hydro inngikk en intensjonsavtale om å bygge Norges første energipositive næringsbygg gjennom byggalliansen Powerhouse.

Her skal det bli optimal utnyttelse av sol og annen fornybar energi i tillegg til et ekstremt lavt energiforbruk. Dette skal bli Norges første kontorbygg som produserer mer energi enn det forbruker. Byggets utforming er spesielt tilrettelagt naturforholdene på Brattørkaia i Trondheim.

Energikilder skal være solceller, varmevekslere og varmepumper. Dette skal gi nok elektrisitet og varme til bygget. Sjøvann skal bidra både til oppvarming og kjøling.

Nå er Powerhouse godt igang med å utforme kontorbygget i Norge som produserer mer energi enn det bruker. Resultatet er et helt nytt arkitektonisk uttrykk i de første skissene til det som blir verdens nordligste plusshus. Bygg står som kjent for 40 prosent av verdens energiforbruk. Plusshus er derfor en viktig del av løsningen på klimaproblemet.

- Gjennom utviklingen av prosjektet har vi vist at det er realistisk og oppnåelig å få til et plusshus i teknologibyen Trondheim. Fremover vil vi jobbe for å finne motiverte og miljøbevisste kunder som vil bli leietakere i dette banebrytende prosjektet, sier administrerende direktør Kyrre Olaf Johansen i Entra Eiendom.

De tekniske løsningene i bygget sikrer lavt energibehov uten at dette går på bekostning av inneklima. Dagslysfølere og tilstedeværelsessensorer skal sikre god belysning uten unødig sløsing med energi, og termostater og CO2-sensorer skal sikre stabilt godt inneklima under alle klimatiske forhold. Bygget vil utnytte naturlig ventilasjon når utendørstemperatur og vindforhold gjør det mulig.

I tillegg til energiproduksjon i bygningen er det avgjørende at bygget er så energieffektivt som mulig. Tekniske systemer er designet for optimalt samspill under alle klimatiske forhold. Dette betyr at det kreves minimalt med energi for å varme opp og drive bygget. Sammenlignet med et normalt kontorbygg på samme størrelse, vil den årlige energibesparelsen være rundt tre millioner kWh, eller energiforbruket til over 100 eneboliger.

Bygget skal settes opp på Brattørkaia som ligger ved sjøen i Trondheim sentrum. Overskuddsenergien i byggets driftsfase vil i løpet byggets levetid dekke inn energien som er gått med til å produsere bygget.

Byggets beregnede energibehov er på kun 21 kWt/m2/år, og beregnet energiproduksjon er 49 kWt/m2/år. Bundet energi er beregnet til 22 kWh/m2 pr år.

Bygget får sydvendt tak med 26 graders helning for å utnytte solenergien best mulig.

Bygget skal miljøklassifiseres med mål om Outstanding i verktøyet BREEAM NOR.

Bygget er planlagt til rundt 16.000 kvadratmeter, 4 til 12 etasjer, med plass til ca. 750 arbeidsplasser.

Det er også planlagt omfattende oppgradering av kaifront og øvrig uteområde, og området som helhet vil fremstå som attraktivt for Trondheims befolkning. I selve bygget er det planlagt kafeer, kultur- og butikkvirksomhet på gateplan. Planlagt byggestart er i 2013. Arbeidet med å tiltrekke leietakere til bygget er nå i full gang.
Overskuddsenergien i byggets driftsfase vil i løpet byggets levetid dekke inn energien som er gått med til å produsere bygget.

- For å kunne sprenge nye grenser og bygge energipositive bygg er det avgjørende å ha tilgang til mest mulig kompetanse på et tidligst mulig tidspunkt. Derfor inviterer vi selskaper som har kompetanse og erfaring innenfor teknisk rådgivning og styringssystemer for bygg til å presentere seg for partnerne i Powerhouse, sa prosjektleder Carl Henrik Borchsenius i oktober da Powerhouse søker spisskompetanse til energipositive bygg.
Powerhouse ønsker å knytte til seg kompetanse som kan være relevant både for alliansens første prosjekt på Brattørkaia i Trondheim, og nye fremtidige prosjekter. På et noe senere tidspunkt vil alliansen også knytte til seg kompetanse på nett for fjernvarme og strøm.

Kilder: Powerhouse , Zero, Innodesign og Entra Eiendom.

Les også: Ny allianse bygger energipositivt næringsbygg