I disse dager jobber studentene med sine hovedprosjekter, som skal leveres den 10. juni, og det hele avsluttes med muntlig eksamen den 17. juni.  Etter det står femten nyutdannede KEM ingeniører fra Sørlandets fagskole klare til å gå ut arbeidslivet. Faglærer ved skolen, Arne Halberg sier til VVSforum at flesteparten av studentene allerede har fått jobb, og han regner med at alle vil få jobb i løpet av relativt kort tid etter studieslutt.

Saken fortsetter under bildet:

BD-Klimasenteret i Larvik: På omvisning i Teknisk rom.

TROX Auranor, Brandbu: Klassen får prøvd seg på måling av lufthastighet/innregulering av anlegg. Her er det Tony Moe som gjennomfører en traversering
Helt avgjørende å være oppdatert
Det siste året har avgangsklassen ved KEM-linjen i Grimstad deltatt på hele tre ekskursjoner. Klassen har vært på bedriftsbesøk ved BD`s klimasenter i Larvik, hos Trox Auranor i Brandbu, og på tur med danskefergen med seks ulike VVS- relaterte foredrag, og hvor man toppet det hele med et besøk ved Lindab`s fabrikk i Farum utenfor København.
- Dette er en av måtene vi holder kontakt med bransjen. Disse turene gir oss teoretisk og faglig innblikk i hvordan bransjen fungerer, noe vi er helt avhengig av. Vi får tilbakemeldinger på hva VVS-bransjen har behov for, og studentene får høre hvor viktige de er for utviklingen og kompetansen i bransjen. I tillegg får de anledning til å knytte kontakter, og turene har vært hyggelige og inspirerende, sier faglærer Arne Halberg.
- Turene blir økonomisk mulige fordi de involverte firmaene hjelper til med dekning av kostnadene, slik at egenandelene fra studentene blir overkommelige. Vi er veldig takknemlige for måten vi har blitt tatt imot på og den økonomiske støtten vi har fått.

Halberg påpeker at fagskolen jobber kontinuerlig med å holde seg oppdatert, og fra høsten av vil man også implementere BIM i undervisningstilbudet.
- Vi ser hele tiden på hva vi kan gjøre for å tilpasse studiet på best mulig måte. Vi må gjøre studentene så ettertraktet som mulig. Derfor leier vi også inn dyktige fagfolk fra bransjen til å holde foredrag, i tillegg til at vi er to faglærere på KEM som hele tiden er tilgjengelige, sier Halberg.
Sørlandets fagskole er sammen med fagskolen i Gjøvik de eneste studiestedene som tilbyr heltidsstudium innen klima, energi og miljø i bygg ( KEM) i Norge.

Følgende ekskursjoner har Sørlandets fagskole deltatt på det siste året:
BD’s klimasenter i Larvik og blitt undervist av bla. a. TA Hydronics.
TROX Auranor i Brandbu og blitt undervist i bla. a. VAV-anlegg samt innregulering av ventilasjonsanlegg.
Danmark med 6 forskjellige vvs-relaterte foredrag på ferga fra Oslo til København, bedriftsbesøk på Lindab i Farum utenfor København samt 2 foredrag i København.

BD's Klimasenter i Larvik:
2-dagers besøk, sponset av Ventistål/BD.
MicroMatic: Presentasjon av produkter og systemer for styring av VVS-anlegg.
TA Hydronics:
Innregulering av hydrauliske systemer med statiske og dynamiske innreguleringsventiler med teori og praksis. Gjennomgang av forskjellige ekspansjonssystemer. 3 medarbeidere fra TA med Lars Jacob Maurtvedt i spissen brukte 1,5 dag på oss – imponerende.
Ellers var det foredrag om de avanserte installasjonene i Klimasenteret med befaring i teknisk rom samt presentasjon av Nilair-produkter for boligventilasjon. En spesiell takk til initiativtaker Arne Øvland fra Ventistål, tidligere student ved Sørlandets fagskole.

Saken fortsetter under bildet:


BD-Klimasenteret i Larvik: En engasjert Lars Jacob Maurtvedt fra TA Hydronics gir oss systemforståelse.

TROX Auranor i Brandbu (med overnatting på Lygnasæter Hotell):
Vi ble tatt gjestfritt imot av Roger Reinsborg som viste oss fabrikkanlegget samt laboratorier for strømnings- og lydmålinger av produktene. TROX hadde etter avtale forberedt en praktisk seanse med måling av luftmengder/innregulering av spjeld og ventiler. Roger hadde en presentasjon av bedriftens produkter, godt vinklet opp mot den teorien som vi har jobbet med på skolen – med særlig vekt på drifts-optimaliserte VAV-systemer- og produkter.
Det var imponerende å se hvor gode TROX Auranor er på fleksibel produksjon etter Just In Time-prinsippet.

Saken fortsetter under bildet:


TROX Auranor, Brandbu: Roger Reinsborg forklarer funksjonen på en VAV-regulator.

Tur til Danmark:
Koordinator for denne turen har vært Dag Thomsen fra Klima System (stedlig representant for Lindab's vannbårne produkter).

Dag 1 - Foredrag på ferga Oslo-København; vi går om bord ca. 4 timer før avgang og begynner foredragene:

TA Hydronics v/Rune Norstrøm: videreføring av teori vedr. ekspansjonskar/sikkerhetsventiler, denne gang med praktiske beregningsoppgaver som klassen utførte.

Glava AS v/Thomas Even Fransrud: Teknisk isolering – kondensisolering, beregningsprogram for bestemmelse av isolasjonstykkelse på rør (NS 12828), brannsikring – nytt Armaflex-produkt (Ultima) med branngodkjenning. Nye brannkrav- og løsninger for tekniske føringer.

Saken fortsetter under bildet:


Tomas Even Fransrud fra GLAVA.

Faglærer Arne Halberg ved Sørlandets fagskole. 
Frico AS v/Kim Due-Sørensen: Innføring i prosjektering av luftporter med styringsutstyr, lønnsomhetsberegninger. Takvifter for bedre vertikal temperagradient i høye rom .

Covent AS v/Øyvind Moskar: Markedsområder for ventilasjonsaggregater, roterende varmegjenvinnere med virkningsgrad opp til 92 %. Ombyggingsdel (RotorX) for ombygging til roterende gjenvinner i kryssveksler-anlegg.

Ventistål AS v/John-Andreas Johnsen: Storkjøkkenventilasjon (Halton) generelle tips, kjøkkenhetter, kjøkkentak, filtertyper – med vekt på UV-filter.  Informasjon om brannsikkerhet i anlegg for storkjøkkenventilasjon.

Roth Nordic AS v/Audun Martinsen og Odd Rune Viddal: Generell gulvvarmeteknikk. Div. gulvvarmesystemer - tilpasset forskjellige gulvkonstruksjoner. Reguleringssystemer for gulvvarme. Utfordringer ved regulering av gulvvarme.

Felles middag – studenter, lærer og en del av foredragsholderne.

I Danmark:
Dag 2 - Besøk hos Lindab i Farum:
vært: produktspesialist Nicolai S. Bang. Gjennomgang av Lindab's bedriftsfilosofi, VVS-produktsortiment med tilhørende fagteori:
Ventilasjonsarmaturer, aktive og passive bafler for kjøling og varme, strålevarmeprodukter samt akustiske produkter. VAV-systemet Pascal med tilhørende styringssystem. Det nye baffel-systemet Solus for kjøling/oppvarming samt flytting av energi internt i bygget. Omvisning på anlegget med lydlab og lab for fullskala-testing. Felles middag på kvelden, deretter bowling. Her var Christer Rapp (manager Lindab Comfort Division) med. Det viste seg at han var tidligere svensk bowlingmester, så han var ikke enkel å slå.

Saken fortsetter under bildet:


Tur til Danmark, Lindab i Farum: produktspesialist Nicolai S. Bang (i forkant av bildet) viser oss rundt i laboratoriene, her er vi i en del av lydlaboratoriet – i et kanalstykke mellom to store lydfeller – og opplever lyddemping i praksis.

Dag 3 – Foredrag i København:

VUAS/Novenco v/Ronald Pedersen: Presentasjon av impulsventilasjons-systemer for garasjeanlegg med en del regne- og designeksempler.

FabricAir AS v/Einar Elvevold: Presentasjon av tekstil-tilluftsventiler fra FabricAir med informasjon om anvendelsesområder, fordeler frem for ordinære armaturer samt vedlikehold. I tillegg fikk vi en kort gjennomgang generell ventilasjonsteori.

Senere samme dag var vi på omvisning på Carlsberg bryggerimuseum med felles middag etterpå sammen med dagens foredragsholdere.

Dag 4 – hjemreise med formiddagen fri. Mange benyttet anledningen til en tur i Nyhavn og rundtur med en av kanalbåtene. Den sosiale delen av turen var felles middag om bord på ferga. Det var tydelig at studentene var tilfredse med turen.

Saken fortsetter under bildet:

En fornøyd klasse med avslutningsmiddag på ferga København-Oslo.

Påfølgende mandag var det fullt focus på hovedprosjektoppstart, noe studentene har sett frem til en god stund. Det er artig for oss lærere å se hvilken iver som legges i arbeidet.