Ønsker halvering av grensenivået
- Vi som arbeider hver dag med å utvikle ventilasjonsfilter som skal stoppe svevestøv er helt enige i forslaget om å skjerpe inn grensene for hvor mye svevestøv utelufta kan inneholde. En halvering innen 2020 kan være mulig å nå dersom de riktige tiltakene blir satt inn, sier markedssjef Tormod Sperstad i Interfil.

Samtidig tror Sperstad at det må mer til en 50 prosent reduksjon, når en vet hvor store skadevirkningene er.

Samfunnsøkonomien i å redusere mengden svevestøv er udiskutabel
Dokumenterte, tallfestede rapporter som viser de positive effektene av å redusere nivået av svevestøv i lufta, må løftes opp på annet nivå oppmerksomhetsmessig, påpeker Sperstad.

Nå har det kommet forskningsrapporter også på dette, og resultatene er oppsiktsvekkende.
- I følge Folkehelseinstituttet vil en hvert år spare minst 300 tapte friske, leveår i Oslo – og det bare ved å redusere konsentrasjonen med et mikrogram pr kubikkmeter luft, sier Sperstad
- Samfunnsøkonomien i å redusere mengden svevestøv er med andre ord udiskutabel.

Gode ventilasjonsfiltre stopper svevestøv
Interfil fronter i en artikkel på sine hjemmesider at det ser ut som om alle offentlige instanser er enige om at svevestøv er helseskadelig, og at nivåene må ned, er det liten eller ingen diskusjon rundt kvaliteten på produkter som skal hindre svevestøv fra utelufta i å komme inn i undervisningslokaler, kontorer, og andre bygninger.

- Vi så det seinest for to uker siden, da en større kommune la filterleveransen ut på anbud. Eneste tildelingskriterie var pris. Ikke ett ord om filterkvalitet, eller hvor stor andel av svevestøvet filtrene skulle stoppe, fortsetter Sperstad.
- Alle som arbeider hos Interfil, arbeider jevnt og trutt med å øke folks bevissthet rundt hvor store forskjeller det kan være i kvaliteten på et ventilasjonsfilter. I tillegg til å holde kurs både for egne kunder og andre, har vi blant annet utarbeidet innkjøpsguider og en egen funksjon for valg av filterklasse på nett.

Interfil merker en bedring blant offentlige innkjøpere, men ser fortsatt fra tid til annen begredelige eksempler på det motsatte.
- Derfor er initiativet fra Folkehelseinstituttet, Miljødirektoratet, Helsedirektoratet og Statens vegvesen et prisverdig tiltak som forhåpentligvis kan være med på å få enda flere øyne opp for det skadelige svevestøvet, sier en engasjert Sperstad.