Noen ganger er det et ønskelig fenomen, men ofte er det noe du helst vil unngå. Han forklarer hvordan du kan unngå en slik selvsirkulasjon ved å ha et tilpasset røropplegg sammen med såkalt varmesperrer eller heat traps - varmefeller.

- Bruk av varmesperre sammen med tilpasset røropplegg for å stoppe den naturlige selvsirkulasjonen er en gammel og velkjent kunnskap, men som synes å ha blitt glemt, sier Christer Johansson til VVS-Forum.

- Dette bekreftes ofte når vi følger opp ulike installasjoner som er montert, og det vi ser gjør oss bekymret. Selvsirkulasjon fører til ytterligere varmetap, men også til at komponenter unødvendig bli utsatt for høye temperaturer over lang tid, noe som kan føre til kort forventet levetid, påpeker Johansson.

Han forklarer at varmefordelingen i et rør som er fylt med vann og som er koblet til en beholder med varmt vann vil være helt forskjellig avhengig av om røret fører oppover eller nedover, sier han og viser til figur 1 og 2 nedenfor.


Figur 1. Rørdiameter 22 mm, lengde 500 mm, rettet oppover. Figur 2, diameter 22 mm, lengde 500 mm og peker nedover.

- Her kan du se at et ikke-isolert kobberrør på 22 mm er koblet til en tank med varmt vann 95 ° C. Det er omgitt av et rom hvor luften i rommet er 20 ° C.

Temperaturfordelingen beregnes her med dataprogrammet CF-design. Du kan tydelig se i figur 1 hvordan kraftig varme spres oppover når varmeledning og termisk oppdriftskrefter samhandler. Man må flytte seg langt fra varmekilden før temperaturen begynner å avta, sier han.

- I figur 2, sier han, ser du at røret er rettet nedover, og at varmen virker fortsatt langs røret, men termiske løftekrefter holder igjen. Resultatet er at temperaturen avtar raskt langs røret.

- Ved å utnytte fenomenet som vises i figur 2, at varmt vann ikke så lett siger ned, så kan man hindre varmespredning langs et varmt rør ved å benytte en varmesperre, og dette kan du se i se figur 3, sier han.

Han peker på at ved å bøye det varme røret nedover, minst 20 cm, så stopper selvsirkulasjonen.



Figur 3. Varmesperre. Rør Ø22 mm, lengde 1000 mm.

- Vær oppmerksom på at frem til nedbøyning av varmesperren, så avtar ikke temperaturen vesentlig, sier han.

- Først i den vertikale delen av røret, begynner temperaturen å falle. Etter nedbøyning har selvsirkulasjonen opphørt og temperaturen sprer seg kun gjennom varmeledning i vann og kobberrør. Det må nevnes at for et rør som har 30 mm isolering, så spres temperaturen ca 3 ganger saktere enn i et uisolert rør.
 
- Ofte vil du se at den termiske ventilen for varmtvann er montert svært tett på toppen av kjelen eller tank, slik du ser på figur 4, sier han, og understreker at  her er problemet at blandingsventilen utsettes for høye temperaturer.



Fig. 4 til venstre er et eksempel på feil montering av termostatisk blandingsventil. Fig 5 til høyre viser korrekt montering og som gir ventilen mulighet til å kjøle seg ned når den ikke er i bruk, det vil si mellom tappingene.

- Dette er helt i orden når tapping skjer og ventilen kan blande ned til innstilt temperatur. Men når tapping ikke skjer, så finnes det ikke noe kaldtvann for kjøling, men ventilen er utsatt for høy temperatur over lengre tid. En konsekvens er at vokselementet som utgjør motoren i ventilen i lang tid vil bli unødvendig høyt belastet, slik at ventilen eldes raskere enn nødvendig, sier han.

- En god løsning er å stoppe selvsirkulasjonen ved hjelp av en varmesperre som du kan se i figur 5. Avstanden mellom varmesperre og ventilen bør være så lang at temperaturen i røret synker under ventilens innstilte temperatur når det ikke skjer noe tapping.

Dette gjør at ventilen under store deler av døgnet har mulighet til å kjøle segned til en mer behagelig temperatur. Avstanden mellom varmesperren og ventil skal være så lang at temperaturen i røret synker under ventilens forhåndsinntilte blandningstemperatur når det ikke skjer tapping.

- Avstanden opp til ventilen bør være et uisolert rør på minst 50 cm, forklarer han.

- Rørstrekket mellom en panne og akkumulatortank bør ha montert en varmesperre for å være sikker på å hinder varmt vann fra akkumulatortanken å gå tilbake mot pannen når varmen er slat av og pannen er blitt kjøligere.sier han og viser til figur 6 nedenfor.


Montering for akkumulatortank, og begge eksemplene med varmesperre.

- Her monteres med fordel varmesperren slik at rørene bøyer seg svakt opp fra pannen, til akkumulatortanken som er plassert noe høyere, sier han og viser til figur 7.


Fig 7: Varmesperre er spesielt viktig når pannen er plassert høyere enn akkumujlkatortanken.

ESBE er en markedsleder innen produkter som hjelper installatører over hele Europa i å gi huseiere med de mest ressurseffektive produkter og løsninger for oppvarming og kjøling i vannbårne systemer.

ESBEs fabrikk og hovedkontor ligger i Reftele, Småland i Sverige. Selskapet vokser kraftig og har 220 ansatte med en omsetning på 400 millioner svenske kroner. Selskapet er representert i mer enn 20 land og er i sin nisje markedsleder innen sol, varmepumpe- og fastbrenselområdet. ESBE jobber tett med markedsledende OEM-produsenter, og således ser trender det er naturlig å følge opp videreutvikling av aktuelle produkter.