Problemer med hvitt støv, heksesot og kjemiske avsetninger er økende, og bekymrer inneklimabiologen.

Pulveriserte kaniner
-Vi må ikke glemme at det genereres store mengder støv i hus, det kommer fra tekstiler, fra døde hudceller og fra bygningsmaterialer. I gamle dager samlet dette seg under sengene og bak sofaen – som hybelkaniner - i en slags passiv støvfelle på et kjølig sted med lite luftbevegelse, forteller biolog Kolbjørn Mohn Jenssen, daglig leder hos Mycoteam.

I dag er det andre prinsipper for luftstrømmer som gjelder, og slik sender vi støvet på runddans omkring i huset.
- Det vil ikke bare gi plager relaterte til pusteveiene, det kan også gi seg utslag i nye og ukjente biologiske og kjemiske problemer, forteller Mohn Jenssen.

Biologen vil snakke om dette og andre beslektede problemer med inneklima ved frokostseminar rundt tema inneklima i regi av Norsk VVS Energi- og Miljøteknisk Forening, Oslo Gruppe torsdag 30. august.

Tette bygg
For å holde kontroll med energibruken er moderne bygg ofte potte tette. Mennesker produserer imidlertid fuktighet og materialer avgir kjemiske forbindelser, som tidligere forsvant ut gjennom veggene. I dag er imidlertid våre liv pakket i plast og temperaturen i rommene er helt jevn, slik at all luft sirkulerer overalt og i høye hastigheter enkelte steder.

- Det kan faktisk bli en blanding av partikler, fuktighet og støv som sendes rundt. Dette går vi og puster inn, og dette gir støvplager, forteller Mohn Jenssen som går så langt som å karakterisere det som en slags separasjonsmekanisme der noe sendes ut mens visse fraksjoner, som lett fint svevestøv, blir værende, det forsvinner liksom aldri.
For eksempel fra et soverom går det 50 kubikkmeter luft i timen ut under terskelen i døra, og videre omkring i leiligheten, før det går til ventilasjonsanlegget.
- Vi snakker om helt nye typer miljøer det vi egentlig ikke har oversikt over hva som skjer, det oppstår mekanismer vi ikke har sett tidligere, sier Mohn Jenssen ved Mycoteam, som de siste årene har sett helt nye fenomener, som f.eks. heksesot i helt moderne leiligheter.

Kreves større innsikt
Et annet tema som Mohn Jenssen vil ta opp er hva som skjer i en leilighet der ventilasjonen i perioder slås helt av.

- Å lufte ut er like viktig som før, også når det ikke er mennesker til stede. Vi har sett ulike typer biologisk vekst og kjemiske reaksjoner ved slike tilfeller. Her er det behov for mer biologisk-kjemisk kunnskap, understreker Mohn Jenssen.
Å forstå hvilke mekanismer som utspiller seg krever forståelse av separasjonsteknikk og innsikt i luftens sammensetning.
- Den inneholder mye mer enn oksygen, vann og diverse gasser, her er det sporer, bakterier, støv og hudceller. Inneklima er på en måte tatt til det ekstreme uten at noen har den fulle oversikt, foredraget vil belyse dette, forteller Mohn Jenssen.