Herman Larssen er født i Halden i Østfold. Han vokste opp like ved Rød herregård, ikke langt fra selve sentrum i byen som er kjent for sin majestetiske Fredriksten festning.

Men unge Larssen var ingen stedbunden mann, så da videregående skole, militærtjenesten i Garden, ett arbeidsår og et studiespesialiserende økonomistudie i Fredrikstad var unnagjort, gikk turen til USA. Der ventet økonomi- og administrasjonsstudier ved et av universitetene i San Francisco. USA-oppholdet varte i tre år.

Her har Batman , hunden til familien Larssen tatt over styringen på båten. På fanget til Herman har den full oversikt  Bildet er nylig tatt på båttur i Hvaler-skjærgården. 
Trives ved vannet
Herman tilbringer mye tid på hytta på Herføl i Hvaler-skjærgården. Med utsikt mot havet, Sverige i øst og ikke minst en vakker skjærgård rundt seg, er det ikke vanskelig å forstå at han sammen med familien tilbringer mye tid der. Sesongen starter allerede i mars og strekker seg til slutten av oktober. Der får han også utøvet en av sine store hobbyer, nemlig dykking.

- Familien trives ved vannet og her på Herføl. Vi hadde en fremsynt far som skaffet familien tomt her ute for mange, mange tiår siden. Den gang lurte folk på om han var helt vel bevart, da det knapt fantes hytter på Herføl. Men i ettertid har det vist seg å være en fremtidsrettet handling, sier Larssen.

- Vi har mange muligheter herfra med båt, kort vei til Koster-øyene, Strømstad, Skjærhalden, og ikke minst fantastiske Tisler.

Og akkurat Tisler er en av favorittøyene. Der får Herman utøvet en av sine lidenskaper, dykking, som han har holdt på med i 30 år.

Er ikke dykking litt farlig?
- Ikke farlig, men man må være forsiktig og respektere prosedyrene. Det har blitt mindre og mindre dykking etter hvert, og når jeg dykker er det alltid sammen med kompis. Men alderen innhenter oss. Det var en liten episode i fjor som ga oss en liten påminnelse på det. Etter et dykk spurte jeg hvor dypt han hadde vært nede, men kompisen hadde ikke klart å se tallet. Det var kanskje et tegn man skal ta alvorlig, sier en smilende Larssen.

- På høsten har vi dratt ut til Tisler og plukket krabber, og etter fangsten er det tilbake på hytta for skalldyraften med litt godt å drikke. Det er veldig sjarmerende der ute om høsten. Høre uværet suse forbi og man sitter trygt og varmt inne.

                                  " - Vi liker å reise og se nye steder
                                   Jeg har en forkjærlighet for USA,
                                   og liker meg spesielt på vestkysten "


I tillegg til å ha boltret seg mye i det våte element er Larssen opptatt av å holde seg i form. Han liker å løpe, og er ellers en ivrig squash spiller. Av andre interesser er det bilinteressen som tar mest oppmerksomhet. Etter mange år i bilbransjen er det ikke så veldig rart.

Liker å reise
Det er ikke bare på Hvaler Herman Larssen trives. Han og familien liker å reise, og USA er et land de gjerne tar en tur til. Ikke så rart, siden han studerte der i mange år.

- Vi liker å reise og se nye steder. Jeg har en forkjærlighet for USA, og liker meg spesielt på vestkysten. San Francisco er en fantastisk by, litt annerledes en andre byer der borte.

Familien kjøpte en leilighet rett utenfor Alanya i Tyrkia for 5-6 år siden. Dit reiser de på våren og høsten, når varmen der nede ikke er på sitt mest intense.

- Vi trives godt i leiligheten i Alanya. Den leies litt ut når vi ikke er der. På grunn av all uroen i Tyrkia for øyeblikket, er det naturlig nok litt stille denne sommeren. Mange nordmenn kvier seg for å dra dit, grunnet terror og usikkerhet nå.

                                   " Nå har jeg vært i BD i 11 år,
                                 og synes jeg har hatt en spennende
                               tid her med ansvar for VVS-segmentet,
                                        og servicesentrene "


En spennende yrkeskarriere
Når Larssen kom hjem etter studiene i USA fikk han jobb som markedskoordinator i Norsk Data. Året var 1984. I 1990 gikk ferden videre til Norsk Fina, og hos den tidligere bensinstasjonskjeden hadde han etter hvert markedsansvaret for hele bensinstasjonssektoren. Etter noen år der ble det overgang til bilbransjen og Citroen Norge, de første tre årene som leder av Citroen sin egen forhandler i Oslo, og deretter med totalansvaret for bilsalget på landsbasis.

- Bilbransjen var morsom og det ble hele 10 år tilsammen før jeg begynte hos Brødrene Dahl i 2005. Nå har jeg vært i BD i 11 år, og synes jeg har hatt en spennende tid her med ansvar for VVS-segmentet, og servicesentrene, sier Larssen.

Noen av jobbene som har utmerket seg på en eller annen måte?
- Perioden i Norsk Data var spesiell på mange måter. Som ung og fersk i arbeidslivet skjedde det mye på kort tid. Det var en fantastisk opptur fra jeg begynte i 1984. Vi var et high-techmiljø, og gjennomsnittsalderen var 27 år. Det ene året hadde selskapet et overskudd på over én milliard, mens året etter gikk man med 500 millioner i minus. Da PC-ene, og Mac-ene og åpne nettverk kom, var man ikke godt nok forberedt. Man klarte ikke omstillingen, og salget forsvant. Folk sluttet, og resten av historien kjenner vi. Det er synd at miljøet som var bygget opp i og rundt Norsk Data ble pulverisert. Her burde muligens myndighetene tatt mer ansvar. Det hadde vært klokt av Norge å ivaretatt det fagmiljøet som ble skapt. Da tror jeg vi kunne hatt en annen rolle i det globale IT-bildet, mener Larssen.

- Jeg har jobbet med salg og markedsføring i hele mitt voksne liv. Den røde tråden har vært at jeg har jobbet med forhandlere, kjeder, og servicesentre i de årene. Så selv om jeg har vært innom mange forskjellige bransjer, er det mange likheter.

Spennende reise med BD
Larssen tok i april over ansvaret for marketing og kommunikasjon hos Brødrene Dahl. Ansvarsområdet omfatter marketing og PR, E-handel, alle servicesentrene, samt kundelojalitetskonseptene, hvor blant annet VVS Fagmann ligger.

                                    " - Vi har klart å opprettholde
                                       en stabil og god relasjon til
                                                våre kunder "


- Jeg må si at jeg føler meg heldig som har fått være med på oppturen hos Brødrene Dahl. Det har vært en kjempemorsom reise, først under dyktig ledelse av Arne Erik Olsen, og nå under Roger Lunde. Jeg har respekt for den jobben Roger har gjort. Det var ingen lett oppgave å ta over etter Arne Erik, men det har han løst på en glimrende måte. Roger har tilført mye nytt som vi begynner å høste av allerede.

Larssen forteller at det er stor forskjell å jobbe i Brødrene Dahl kontra Norsk Fina og Citroen Norge. Med små markedsandeler har man ikke like stort fokus på seg fra konkurrenter og markedet ellers. I BD er det stikk motsatt, vi har en ledende rolle i bransjen og fokuset på oss hele tiden - alt vi gjør blir lagt merke til.
- Det har skjedd mye i VVS-bransjen i de siste årene. En konsolidering blant grossistene, nysatsninger og interne eierskifter. Og ikke minst nye salgskanaler og flere direkte leverandører en noen gang. Fri vareflyt i bransjen er mye mer utbredt en tidligere, som også fører til større prispress.

Gjort mye riktig
Larssen mener Brødrene Dahl har gjort mye riktig i lang tid, og som er med på å befeste deres sterke posisjon i VVS-markedet, og ikke minst blant grossistene.
- Vi har klart å opprettholde en stabil og god relasjon til våre kunder. Samtidig har vi også turt å satse på nye forretningsområder, samt økt vår kompetanse på områder som brannsikkerhet og sprinkler som har gitt oss konkurransefortrinn. I tillegg har BD gått litt andre veier og satset på andre segmenter som samferdsel, vannkraft og havbruk, og det siste nye er en offensiv inn mot Oil & Gas markedet. Som alle vet er det turbulente tider i den sektoren, men vi skal ikke slutte å produsere olje. Tar vi bare en liten bit av dette markedet, så gir det store utslag for oss, sier Larssen.

Brødrene Dahl er en del av building distribution i det franske Saint Gobain systemet. Sammen med Optimera / Monter , Weber og en del andre mindre selskaper, er Norge det landet i verden som har størst omsetning i forhold til antall innbyggere i hele Saint Gobain systemet. 

Det er ingen tvil om at Herman Larssen gjennom et langt og innholdsrikt yrkesliv sitter på mye kunnskap og kompetanse om salg og markedsføring. Det har garantert BD hatt glede av opp gjennom årene.

- Jeg har det veldig bra, familie, hytteliv, reising, og trives utmerket i Brødrene Dahl med både arbeidsoppgaver og flinke og hyggelige kollegaer, avslutter Herman Larssen sommerpraten med VVSforum.