– Jeg står hjemme i garasjen og øver – må jo gjøre det hvis jeg skal vinne, sier Erik, som bruker flere timer på å bøye rør, sveise og lodde for å perfeksjonere teknikk og resultater.

– Det kan jo bli tøff konkurranse, du vet aldri hva du møter på – det er mange flinke folk der ute, sier han.

Ikke sceneskrekk
Langhus-gutten tror ikke det er noen enkelt øvelse som skiller seg ut som hovedutfordring.

– Alt er en utfordring, og det er om å gjøre å få alt mest mulig salgbart. Det skal være strøkent når det er ferdig, og det skal se ryddig ut rundt meg. Og så er det tiden. Vi har jo bare tre dager. Så det kan bli spennende det!

Å gjennomføre svenneprøven foran publikum er ikke noe problem for Erik.

– Jeg har ikke sceneskrekk når det kommer til dette, men hadde nok vært litt nervøs om det var noe annet jeg skulle gjøre på scenen, sier han.

Selvstendig i jobben
– Jeg har vært borti mye rart og ble sluppet løs alene ganske tidlig. Det har jeg lært mye av, sier Erik.

Det er de varierte arbeidsdagene som motiverer Erik mest på jobben hos Ski VVS AS. Her får han ofte ros for sin gode arbeidsmoral, og tar de oppgavene han får utdelt på strak arm. Det er nok dette som har ført til at 23-åringen får styre mye av dagene sine selv.

– Man får igjen for å stå på for jobben, smiler han.

Ski-bedriften har vært Eriks arbeidsplass i fem og et halvt år. Først på Ski Bygg i to og et halvt, og deretter i Ski VVS i tre år. Lysten på å bli rørlegger har vokst frem underveis.

– Jeg valgte først å bli murerlærling, da jeg gikk Bygg- og anlegg på videregående, men det var rett og slett en grå og trist hverdag. Jeg jobbet for noen som slet meg ut fysisk og psykisk, Det er en helt annen hverdag hos Ski VVS. Der har jeg det bra, det er topp stemning og veldig bra samhold blant gutta.

Vil starte for seg selv
Mesteparten av fritiden bruker Erik på å pusse opp sin nykjøpte leilighet. Der går det mange timer.

– Bortsett fra det gjør jeg veldig mye rart på fritiden. Så mye at jeg egentlig ikke vet helt hva jeg gjør, ler han og legger til: – Men det er alltid noe å gjøre, jeg kjeder meg aldri. Sant å si prøver jeg å slappe av litt og, siden det er så mye jobbing

Erik er åpen for mange muligheter i fremtiden, men én ting har han bestemt seg for:

– Jeg skal ta teknisk fagskole. Bortsett fra det vet jeg ikke, men jeg tenker å kanskje få jobb som fagtekniker eller drive for meg selv. Men det nlir selvfølgelig ikke før om en del år.

Intervjuet er gjort av Randi Helen Nodeland i NRL.