Men de fleste ventilasjons¬aggregater som i dag installeres er ikke i stand til å jobbe på det lave nivået som forskriftene krever. Dette er i korthet betenkningen som rådgivende VVS-ingeniør Fredrik Eriksen ved Prosjektutvikling Midt-Norge AS ser med dagens forskrifter, og han anbefaler også at de endres.
- Resultatet kan bli gedigen sløsing med energi utenfor brukstiden, hvis man da følger forskriften til punkt og prikke, sier Eriksen.

Bokstavelig
Eriksen mener dermed at kravene til ventilasjon i yrkesbygg i passive perioder er lite tilpasset dagens teknologi, ventilasjonen burde kunne skrus helt ned, og heller starte opp en viss tid (f.eks en halv time) før arbeidsdagen starter.

Hans syn tar utgangspunkt i teksten i TEK-10 §13.3 (2), som sier: «Frisklufttilførsel når bygningen eller rommene ikke er i bruk skal være minimum 0,7 m³/hm²».
- En slik luftmengde tilsvarer ofte 5-7% av dimensjonerende luftmengde i kontorbygg, skoler og barnehager. I praksis ser vi i dag at det sjelden er mulig å kjøre luft¬behind¬lings¬aggregatene med lavere luftmengde enn ca. 30-50 % av dimensjonerende luftmengde! Problemet blir større desto gunstigere aggregatet er tatt ut i forhold til å oppnå optimal SFP-faktor og gjenvinningsgrad ved dimensjonerende luftmengde, forklarer Eriksen.

- Overdreven frykt ?
I et yrkesbygg er heller det ingen fuktproduksjon i løpet av natten som skulle tilsi behov for kontinuerlig ventilering. Det burde derfor være tilstrekkelig å ventilere med full luftmengde en kort periode før arbeidsdagens start for å ventilere bort avgassing fra bygningsmaterialer som har foregått i løpet av natten.

- Alle jeg har snakket med er skjønt enige i at forskriftsteksten i TEK-10 vedr. ventilasjon utenom brukstid bør endres. Dersom byggeiere følger dette kravet bokstavelig vil det medføre at yrkesbyggene i Norge ventileres med unødvendig mye luft utenom brukstiden (opp mot ti-gangen av minstekravet), som igjen medfører stort, unødig, energibruk til oppvarming og transport av ventilasjonsluft. Dette vil i såfall medføre en formidabel økning i energibruk til ventilasjon i Norge, sier Eriksen.

Etter Eriksens skjønn må forskriften endres slik at det tillates å stoppe aggregatet om natten og heller starte opp igjen f.eks 0,5 time før brukstiden starter om morgenen.
- I praksis er det slik de fleste har driftet byggene sine tidligere, sier Eriksen til VVS-forum.no.