Overvann i parkeringsanlegget i Stavanger Konserthus hadde ingen steder å renne ut. Inne i parkeringsanlegget er det ikke en eneste sluk. Hvis det fortsetter slik, kan anlegget få store skader. Nå kommer det krav om utbedring av avløp.

Det kom 34 millimeter nedbør i løpet av kort tid, helt lokalt og Brannvesenet fikk 328 nødsamtaler. Brannvesenet betegnet situasjonen som kaotisk mens dette stord på.

Brannvesenet måtte prioritere utrykning til butikker og hoteller før privatboliger fikk hjelp.

I Stavanger kom vannet så fort at dreneringen sviktet flere steder.

De kraftige nedbørmengdene førte til oversvømmelser på mange veier og flere huseiere opplevde å få fyllt kjellerne med vann.

Nedbøren var svært lokal. Verst var det i bydelene Våland og Auglend. Her opplyser folk fra vann og avløpsetaten at det ble målt over 10 millimeter nedbør på ti minutter mandag ettermiddag.

I løpet av det siste året har antall erstatningskrav mot Stavanger kommune etter regnvær og oversvømmelser økt kraftig. Årsaken er noen minutters ekstrem nedbør i slutten av juli i fjor og i begynnelsen av august i år.

Økt utbygging, mer bruk av beleggingsstein, betong og asfalt gjør byene mer sårbare for ekstremregn.

- Klimautviklingen gjør kanskje at vi opplever at det regner mer på kortere tid. Men når det lages tettere flater, medfører også det at vi får en hurtigere avrenning av det vannet som kommer, sier seksjonsleder i vann- og avløpsverket i Stavanger kommune, Harald Bergsagel til NRK Rogaland.

Vannskader i norske kjellere representerte i 2011 verdier på en milliard kroner. Der forsikringsselskapene mener skadene skyldes feil eller underdimensjonerte avløpsnett, krever de regress hos kommunen.