Årets boligprosjekt er et passivhusprosjekt som Fjogstad-Hus på Rossåsen i Sandnes kommune. Fjogstad-Hus bygger der 9 eneboliger i passivhusutførelse etter standarden NS 3700. Første bolig ble overrakt i desember 2011. Fjogstad-Hus har lagt vekt på bruk av robuste og rasjonelle løsninger for å tilfredsstille passivhuskravet, og gjennom et samarbeid med Enova og Treteknisk Institutt er det installert omfattende måleutstyr for logging av fuktuttørkingsforhold i trekonstruksjonene og temperaturforhold i boligene. Fjogstad-Hus har også driftet en blogg på nettet med mye informasjon om prosjektet.

- Vi er voldsomt stolte, sier byggeleder Torstein Fjogstad i Fjogstad-Hus til Aftenbladet.no, etter at boligprodusentenes egen forening tirsdag kveld utropte passivhusprosjektet deres på Rossåsen i Sandnes til Årets Boligprosjekt.

Før Sandnes-firmaet tok fatt på utfordringen i åsen over Ålgård og Figgjo, hadde de en motivasjonskveld med informasjon om prosjektet, pizza og fest for de ansatte.

- Målet var at vi skulle levere passivhusene, og det skulle vi gjøre bedre enn alle andre, forteller Fjogstad.

-Som aktiv bedrift i Boligprodusentenes Forening, bestemte styret og ledelsen i bedriften tidlig at vi i Fjogstad-Hus skal være i forkant med gode energieffektive løsninger. Og det er vi! forteller Torstein Fjogstad til www.bygge-passivhus.no.

Han er mer enn normalt engasjert i pionerarbeidet med lavenergiboliger og passivhus. Sammen med dyktige tømrere oppnådde han allerede for fem år siden oppsiktsvekkende gode resultat, med svært lave lekkasjetall, på boligprosjektet Kornbergveien i Sola.

-Vi har vært tidlig ute, og det skal vi også være som en bedrift som tar ansvar. Vi visste at det ville komme økte krav, og vi ville være i posisjon. Dette har vi gjort med å skaffe oss kompetanse i egen organisasjon. Vi skal være framsynte, og beherske kravene som vi vet kommer, i god tid. Vi har tradisjon for å levere høy kvalitet, og det skal også gjelde i forhold til energikrav, sier Torstein engasjert.

Han forteller at man har samlet informasjon om passivhus og fulgt med i utviklingen mens man ventet på et passende prosjekt. Det kom i forbindelse med at Sandnes Tomteselskap våren 2010 inviterte til konkurranse om utbygging av passivhus på Rossåsen i Figgjo. Det dreide seg om 15 tomter. Seks firma ble trukket ut, og blant disse har vi fått tildelt hele ni boliger.

- Kombinasjonen passivhus og universell utfordring gav oss noen utfordringer underveis i utviklingen, forteller arkitektene bak boligene på Rossåsen, Kristin Veen Tjessem og Ingebjørg Stangeland til bygge-passivhus.no.

– På den ene siden trenger man god plass inne for å kunne manøvrere en rullestol. På den andre siden har man veggtykkelse på 35 cm som tar en god del av arealet. I tillegg er det et utfordrende terreng boligene ligger i, så vi jobbet mye med plassering av husene i forhold til byggelinjer, atkomst og utvendige løsninger. Vi har dempet høydene, og det har blitt et godt uteareal, sier Ingebjørg Stangeland.

– For å få et godt prosjekt, har vi konsentrert oss om hva som blir best, ikke nødvendigvis hva som er mulig, sier Kristin Veen Tjessem.

– Det er en fantastisk utsikt mot nord/øst, og den må jo folk få anledning til å nyte. Prosjektet har vært et samarbeid med Husbanken. Dette har resultert i at Husbanken kan gi hele 90 % finansiering! Den endelige løsningen er vi godt fornøyde med. Det har vært et spennende prosjekt, og nå er vi veldig spente på hvordan markedet vil ta imot boligene, sier de to arkitektene.

[bildec]2012/19/r7i5918vyr[/bildec]
Inngangsfasaden til passivhuspå Rossåsen, Figgjo